Tέσσερις απλές ερωτήσεις μπορούν να αποκαλύψουν αν έχει κάποιος πρόβλημα με το αλκοόλ

Μια σειρά από τέσσερα ερωτήματα μπορούν να εντοπίσουν με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας αν κάποιος είναι αλκοολικός, ακόμα και αν είναι «λειτουργικός».

Οι ειδικοί προειδοποιούν σήμερα για μια «κρυφή επιδημία» αλκοολισμού μεταξύ μιας δημογραφικής ομάδας που ίσως δεν περίμενε κάποιος να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό.

Μια έρευνα όμως στην Βρετανία έδειξε ότι όλο και περισσότεροι μεσήλικες και οι συνταξιούχοι πίνουν επιβλαβή επίπεδα αλκοόλ και θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της κατάθλιψης, ως αποτέλεσμα.

Ο κίνδυνος για τους μεσήλικες

Τα τελευταία στοιχεία του NHS ( Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) δείχνουν ότι το 23% των γυναικών ηλικίας 55-64 ετών πίνουν πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα – ποσότητα που είναι γνωστό ότι αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καρκίνου και τις πιθανότητες ανάπτυξης εξάρτησης.

Εκεί όμως που η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο είναι ότι δυστυχώς πολλοί αδυνατούν να αναγνωρίσουν ότι έχουν πρόβλημα, επειδή το σώμα τους δεν έχει ακόμη γίνει εξαρτημένο από το αλκοόλ, παρδείγματος χάριν προκαλώντας το χαρακτηριστικό τρέμουλο, υπογράμμισε ο ψυχίατρος Max Pemberton μιλώντας στην Daily Mail.

Ωστόσο υπάρχει ένα απλό τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να εντοπίσουν έναν κρυφό και «λειτουργικό» αλκοολικό.

Oι 4 ερωτήσεις για τον αλκοολισμό

Η εξέταση ονομάζεται CAGE test και περιλαμβάνει τέσσερις βασικές ερωτήσεις για τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ που έχει ο ασθενής.

Το ερωτηματολόγιο αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο και ειδικό στον εθισμό Δρ John Ewing το 1984 και θεωρείται ότι είναι μεταξύ 76 και 93% ακριβές για τον εντοπισμό του αλκοολισμού, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Occupational Medicine.

Σύμφωνα με τον Δρ Πέμπερτον οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

Έχετε νιώσει ποτέ ότι πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ;
Σας έχουν ενοχλήσει οι άνθρωποι επικρίνοντάς σας για το ποτό;
Έχετε νιώσει ποτέ ενοχές για το ποτό;
Έχετε ανάγκη να πίνετε πρωί-πρωί για να ηρεμήσετε τα νεύρα σας ή να αμβλύνετε τις επιπτώσεις του χανγκόβερ;

«Απαντώντας ”ναι” σε δύο ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί απλώς να εξηγηθεί ως καλοκαιρινή διασκέδαση», είπε ο Πέμπερτον.

Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που κατανάλωναν ένα ή δύο ποτά τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μόνο τρεις φορές την εβδομάδα ή λιγότερο. Γράφοντας στη Daily Mail, ο δρ Πέμπερτον δήλωσε: «Όταν ρωτώ τους ασθενείς για το ποτό τους, συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν πρόβλημα, επειδή τα πράγματα δεν έχουν (ακόμη) φτάσει στο στάδιο όπου εξαρτώνται σωματικά από αυτό – όταν το σώμα εξαρτάται από το αλκοόλ και τα ρίγη αρχίζουν να εμφανίζονται».

Ανησυχητικά στοιχεία στην Βρετανία

Νωρίτερα φέτος, τα επίσημα στοιχεία στη Βρετανία αποκάλυψαν ότι οι θάνατοι από αλκοόλ έφτασαν σε ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο του 2022, ξεπερνώντας τις 10.000 και ανεβαίνοντας κατά 32,8% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Για λόγους σύγκρισης, πριν από μια δεκαετία είχαν καταγραφεί μόλις 6.800 συνολικοί θάνατοι που σχετίζονταν με το αλκοόλ. Ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ ήταν περισσότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες συνολικά, το μεγαλύτερο άλμα σημειώθηκε στις γυναίκες ηλικίας 50-54 ετών.

Ο αριθμός των Βρετανών αυτής της κατηγορίας που πέθαναν από θάνατο σχετιζόμενο με το ποτό αυξήθηκε από 17,8 ανά 100.000 άτομα, σε 26,3.

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.