Ο Μαραθώνας έλαμψε στον Μαραθώνιο του Σικάγου

Ο Μαραθώνας έλαμψε στον Μαραθώνιο του Σικάγου –πάντοτε επίκαιρη η πρόταση του Δήμου μας για το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα.
Με την πολύτιμη βοήθεια και συνδρομή του Γενικού Προξένου της Ελλάδα στο Σικάγο, κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκη, ο Δήμος Μαραθώνος έδωσε λαμπερό παρών στο χθεσινό Μαραθώνιο του Σικάγου, που συγκέντρωσε 52.000 αθλήτριες και αθλητές και για 2η συνεχή χρονιά βλέπει να σημειώνεται σ’ αυτόν παγκόσμιο ρεκόρ.

Το πέτυχε η Ρουθ Τσέπνγκετιχ, συμπατριώτισσα του αδικοχαμένου Κενιάτη Κέβιν Κίπτουμ, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο χθεσινός αγώνας. Ο Κίπτουμ, που σκοτώθηκε σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη χώρα του, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέχει από πέρυσι, στο Σικάγο, το παγκόσμιο ρεκόρ στους άνδρες, με χρόνο 2.00’.35’’.

Η Κενιάτισσα δρομέας, που κέρδισε με χρόνο 2.09’.57’’ και έγινε η πρώτη γυναίκα που διανύει την απόσταση σε κάτω από 2 ώρες και 10 λεπτά, κράτησε με φανερή χαρά και συγκίνηση το στεφάνι ελιάς, προσφορά του Δήμου Μαραθώνος στις νικήτριες και τους νικητές και των τεσσάρων κατηγοριών (Ανδρών, Γυναικών και Ανδρών και Γυναικών σε Αναπηρικό Αμαξίδιο).

Η απονομή των τεσσάρων στεφάνων από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο στους νικητές έγινε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης προς τιμήν των πρωταθλητών (Champions Reception), στην καρδιά της πόλης και ήταν μια ξεχωριστή στιγμή με υψηλό συμβολισμό.

Συγκινητική η εκδήλωση της απονομής των στεφάνων του Δήμου Μαραθώνος

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και συγκίνηση, παρουσία τοπικών και πολιτειακών παραγόντων, αθλητών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων, παλαιμάχων πρωταθλητών, χορηγών και ΜΜΕ.

Εκ μέρους του Δήμου Μαραθώνος, τα στεφάνια απένειμαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκης και η κ. Γεωργία Τασιοπούλου, Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο.

Ο Δήμος Μαραθώνος εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον κ. Κουμπαράκη για τη θαυμάσια πρωτοβουλία του, που διαφημίζει τον τόπο μας διεθνώς και βοηθά ώστε να έλθει ξανά σε επαφή με την ιστορικότητα και το ιδεολογικό του πλαίσιο ο Μαραθώνιος δρόμος: το μοναδικό αγώνισμα που έχει τις ρίζες του σ’ ένα ιστορικό γεγονός υψίστης σημασίας για την υπεράσπιση ιδεών και αξιών οι οποίες αποτέλεσαν, εν τέλει, το θεμέλιο λίθο του δυτικού πολιτισμού.

Η πρόταση του Δήμου Μαραθώνος για το παγκόσμιο ρεκόρ στο Μαραθώνιο Δρόμο

Παράλληλα, εν όψει του Αυθεντικού Μαραθωνίου (10/11) και με αφορμή το νέο παγκόσμιο ρεκόρ και πάλι στον Μαραθώνιο του Σικάγου, έναν από τους πλέον “επίπεδους” και εύκολους στον κόσμο, ο Δήμος Μαραθώνος υπενθυμίζει προς όλους τους αθλητικούς φορείς την από 15ης Φεβρουαρίου 2024 πρότασή του (18/2024, ΑΔΑ: 6ΓΦΒΩΛΜ-Μ4Χ), να καθιερωθεί ως μοναδικό επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα ο καλύτερος χρόνος στην κλασσική διαδρομή.

Η πρόταση έχει ήδη υιοθετηθεί δια ψηφίσματος από τον Δήμο Αθηναίων (ΑΔΑ: 9ΝΘΝΩ6Μ-ΖΚΡ) και όλους τους υπόλοιπους που φιλοξενούν μέρος του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Ταυτισμένη με το πολιτισμικό υπόβαθρο του Μαραθωνίου Δρόμου, αλλά και με υψηλό βαθμό δυσκολίας, η Αυθεντική διαδρομή είναι η μόνη ενδεδειγμένη για να προσφέρει σε αθλήτριες και αθλητές ένα ισότιμο μέτρο συναγωνισμού που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παραβιάζεται μια βασική αρχή του αθλητισμού, αλλά και να μην υπάρχει, στην ουσία, πραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση, αλλά μόνο ρεκόρ -εκάστοτε- αγώνα.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου εν όψει του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο Δήμαρχος Μαραθώνος, Στέργιος Τσίρκας, επανέλαβε την πρόταση του Δήμου Μαραθώνος, με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, κ. Σπύρο Καπράλο να δηλώνει ότι “πρόκειται για κάτι που αξίζει να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.