Τι αλλάζει και από πότε στα Φιλοδωρήματα – Τα «γκρίζα» σημεία

«Γκρίζα» σημεία  κρύβει  το νέο καθεστώς που θα ισχύσει  για τα φιλοδωρήματα που  καταβάλλονται μέσω των POS  και υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ για φέτος σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η σχετική ρύθμιση που θα αποσαφηνιστεί  με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες στη  Βουλή προβλέπει αφορολόγητο όριο έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τους κλάδους της εστίασης και της ατομικής φροντίδας.

Τα σημεία που χρήζουν προσοχής  είναι :

Το αφορολόγητο  των 300 ευρώ για φιλοδωρήματα  υπολογίζεται σε μηνιαία βάση  και όχι ετήσια, πράγμα που σημαίνει ότι ποσά πάνω από αυτό το όριο ακόμη και αν πρόκειται για ένα ευρώ πουρμπουάρ θα υπολογίζονται αθροιστικά με τα υπόλοιπα εισοδήματα του εργαζόμενου και θα επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα. Ενας εργαζόμενος  στον χώρο της εστίασης με 100  ευρώ φιλοδωρήματα τον ένα μήνα και 360 ευρώ τον επόμενο στη μεν πρώτη περίπτωση θα είναι αφορολόγητα, στη δεύτερη θα επιβληθεί φόρος για το ποσό που είναι πάνω από το αφορολόγητο ( 360 – 300 = 60 ευρώ). Τα 60  ευρώ θα αθροιστούν με τις υπόλοιπες αποδοχές του εργαζόμενου καθώς δεν υφίσταται ετήσιο αφορολόγητο ποσό.

Μπορεί να υπάρχει  απαλλαγή των φιλοδωρημάτων από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη στις συντάξιμες αποδοχές.

Οι εργαζόμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή να πάρουν στεγαστικά δάνεια έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα επιπλέον χρηματικά ποσά από τα φιλοδωρήματα.

Τα φορολογητέα ποσά από τα φιλοδωρήματα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δώρων, των επιδομάτων και της αποζημίωσης.

Η απαλλαγή θα ισχύσει για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μετά την 1η Νοεμβρίου πράγμα που σημαίνει ότι τα ποσά πριν από αυτή την ημερομηνία θα φορολογηθούν κανονικά. Τα φιλοδωρήματα υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο τζίρος στην εστίαση εκτιμάται σε 8 δισ. ευρώ, με αύξηση 10%, και 575 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα είναι ο τζίρος των κομμωτηρίων. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι προβολές του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα υπάρξει  διάταξη που θα λειτουργεί ως δικλείδα προστασίας  για τους εργαζομένους στις περιπτώσεις που ορισμένοι εργοδότες θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση δηλώνοντας ως φιλοδώρημα μέρος του μισθού. Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Η νέα διάταξη  απαιτεί από τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα φιλοδωρήματα. Εάν δεν τηρηθεί η σωστή διαδικασία καταγραφής στις ταμειακές μηχανές, ενδέχεται να προκύψουν διαφορές στον τζίρο της επιχείρησης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φορολογικές παρατυπίες.

imerisia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.