Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Μάλλον εισερχόμαστε σε ένα νέο μακροοικονομικό περιβάλλον

Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου ήταν τελικά εντυπωσιακά ισχυρά. Η ανεργία απρόσμενα υποχώρησε στο 4,1% από 4,2% και το κόστος εργασίας κλιμακώθηκε ήπια στο 4% από 3,9% που ήταν προηγουμένως.

Επιβεβαιώθηκε και τον μήνα Οκτώβριο, ότι αυτός ο αναπτυξιακός οικονομικός κύκλος χαρακτηρίζεται από την ανθηρότητα του κλάδου των υπηρεσιών, σε αντίθεση με τον τομέα των αγαθών, ο οποίος κινείται περίπου σε συνθήκες ύφεσης.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η άμεση αντίδραση των αγορών μετά τη δημοσίευση των δεδομένων, ήταν η σχεδόν εξαφάνιση των πιθανοτήτων για μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της FED στην συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 0,5% και επί του παρόντος αποτιμάται με ποσοστά βεβαιότητας η μείωση κατά 0,25%. Για μια ακόμη φορά, απογοητεύτηκαν οι αγορές που είχαν βιαστεί να προεξοφλήσουν μεγαλύτερες και ταχύτερες μελλοντικές μειώσεις από αυτές που προβάλλει η FED.

Πιθανολογείται, ότι η κίνηση της FED στην πρόσφατη συνεδρίαση της, να μειώσει το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,5%, οδήγησε στη λάθος εντύπωση, ότι η Κεντρική Τράπεζα καθυστέρησε για μια ακόμη φορά και τώρα “τρέχει” να προλάβει τις εξελίξεις ενόψει μιας οικονομίας που επιδεινώνεται ή το ενδεχόμενο μιας επερχόμενης ύφεσης, αλλάζοντας τη νομισματική της πολιτική.

Όμως, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην δήλωση του Προέδρου της, J. Powell στην Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ότι η μείωση δεν συνιστά αλλαγή νομισματικής πολιτικής αλλά αναπροσαρμογή (recalibration).

Υποπτευόμαστε ότι ο αναπτυγμένος κόσμος εισέρχεται σε ένα νέο μακροοικονομικό κύκλο (ίσως και νέο παράδειγμα), ο οποίος θα έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προσομοιάζει με αυτούς.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, η σχεδόν απροσδιόριστης μορφής ενεργειακή μετάβαση, ο υψηλότερος πληθωρισμός του τομέα των υπηρεσιών λόγω της διαφορετικής δυναμικής του από την μεταποίηση, οι γεωπολιτικές εντάσεις & τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι μερικά από αυτά.

Οπωσδήποτε, για παράδειγμα, μεταβαίνουμε σε ένα περιβάλλον υψηλότερου πληθωρισμού από αυτόν των προηγούμενων 40 ετών, αλλά σε καμία περίπτωση σε κάτι αντίστοιχο της 10ετίας του 1970.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική πιθανώς αλλά και η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική θα αποτελούν παρελθόν.
Επενδυτικά θα δημιουργηθούν νέα μείγματα κινδύνων και προκλήσεων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.