Αντιμέτωπα με λειψυδρία τα ελληνικά νησιά αυτό το καλοκαίρι – «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα»

Αντιμέτωπα με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας βρίσκονται ή θα βρεθούν αρκετά νησιά του Αιγαίου αυτό το καλοκαίρι, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», έγραψε το πρακτορείο Reuters σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέροντας ότι το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο με τις αφίξεις εκατομμυρίων τουριστών στην Ελλάδα.

«Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός παρουσιαστής της βρετανικής τηλεόρασης, Μάικλ Μόσλεϊ, έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα, καθώς καύσωνες σάρωσαν τη χώρα… Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει ελάχιστες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες… Τώρα, τα νησιά ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ καλοκαιρινών τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη», ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο Αντρέ Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές είναι πολύ αργά, για να αναλάβουμε δράση. «Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (αντί) να εξετάζουμε την πρόληψη και την ετοιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κλιματική αλλαγή μας “χτύπησε την πόρτα”»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Νάξο, με τις δύο δεξαμενές του νησιού να περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.

Οι Αρχές εξασφάλισαν τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης, που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό, για να το κάνουν ασφαλές προς πόση, όμως οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου και θα πρέπει να βασιστούν σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες με θαλασσινό νερό.

Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, που καλλιεργεί πατάτες, δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη απογοήτευση, γιατί δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα “χτυπήσει και τις δικές μας πόρτες”».

Ζητήματα εντοπίζονται στη Θάσο και την Κάρπαθο, ενώ αναμένεται να επεκταθούν όσο αυξάνεται η τουριστική κίνηση και σκαρφαλώνει η θερμοκρασία. Μέχρι στιγμής, έχει σταλεί αίτημα για προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης, αλλά η παράδοση θα καθυστερήσει λόγω αυξημένης ζήτησης.

Φέτος, η λειψυδρία ήταν έντονη σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα πολλές χώρες (όπως Ιταλία και Ισπανία) να ζητήσουν μονάδες αφαλάτωσης, με τις σχετικές εταιρείες να μη μπορούν να ανταποκριθούν στην έντονη ζήτηση, ζητώντας πίστωση χρόνου.

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.