Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητά την ακύρωση της ελληνικής συμμετοχής στα Όσκαρ

Αν και στα Όσκαρ δεν βραβεύονται σειρές, το ελληνικό σήριαλ με πρωταγωνιστές το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), Ενώσεις-Σωματεία του ελληνικού κινηματογραφικού/οπτικοακουστικού χώρου και άτομα «εγνωσμένου κύρους», που συγκροτούν τη γνωμοδοτική επιτροπή για την ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία Καλύτερη Διεθνής Ταινία Μεγάλου Μήκους, θα μπορούσε κάλλιστα να αποσπάσει ένα χρυσό αγαλματίδιο για το σενάριό του, που περιλαμβάνει plot twist, ανακοινώσεις, παραιτήσεις και αιτήματα ακύρωσης της διαδικασίας.

Η σύνοψη του «ελληνικού σήριαλ»

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλα, όλα ξεκίνησαν όταν ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η κριτικός κινηματογράφου Λήδα Γαλανού, η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη και η σκηνοθέτρια Ασημίνα Προέδρου έλαβαν mail από τη διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ, από υπάλληλο του υπουργείου, που ενημέρωνε τους καλλιτέχνες, τους οποίους η Διεύθυνση είχε επιλέξει να εισηγηθεί στον υφυπουργό να αποτελούν την επιτροπή, ότι είναι αυτοί που οριστικά την αποτελούν.

«Λίγες μέρες αφότου δεχτήκαμε την πρόσκληση, λάβαμε ένα mail με τα links όλων των ταινιών που πρέπει να παρακολουθήσουμε, καθώς και σχετικές οδηγίες. Μέσα στις επόμενες μέρες έλαβα προσωπικά ένα ακόμη επίσημο mail από το υπουργείο στο οποίο μου γνωστοποιούνταν πως ορίσθηκα και ως πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής», έγραψε ο Βασίλης Κεκάτος σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης που έλαβαν τα συγκεκριμένα άτομα, λέγοντάς τους πως η πρόσκληση είχε γίνει «εκ παραδρομής» και ότι θα οριστεί νέα επιτροπή.

«Η διαδικασία ήταν τόσο παράτυπη και μη επιτρεπτή, που δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το προϊόν της. Δεν θα ήταν σωστό», υπογράμμισε ο κ. Φωτήλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εχθές.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση στη Διαύγεια, προχώρησε στη σύσταση νέας επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από επτά μέλη, μεταξύ των οποίων ο σεναριογράφος Εβαν Σπηλιωτόπουλος, Πρόεδρος της επιτροπής και σεναριογράφος, ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Δανίκας ως Αντιπρόεδρος, η Χριστίνα Λαζαρίδη, σεναριογράφος, η σκηνοθέτρια Ασημίνα Προέδρου, της οποίας η ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» αποτέλεσε την περσινή πρόταση του ΥΠΠΟ, ο σκηνοθέτης-animator Παναγιώτης Ράππας, ο Σπύρος Ταραβήρας, σκηνοθέτης, και ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος – ο οποίος παραιτήθηκε από την επιτροπή, σύμφωνα με το News247 .

Ωστόσο, η Ασημίνα Προέδρου δήλωσε την παραίτησή της, αφού «αρνείται» να «νομιμοποιήσει» τη διαδικασία, όπως έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

«Δεν υπάρχει αντικατάσταση μελών της επιτροπής γιατί επιτροπή δεν είχε οριστεί. Μία φορά συστάθηκε επιτροπή, αυτή η οποία υπάρχει στη Διαύγεια», τόνισε εχθές ο υφυπουργός.

Ο Βασίλης Κεκάτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Lifo, αφηγήθηκε: «Το υπουργείο μάς ενημέρωσε πως καθαιρούμαστε από μέλη της επιτροπής χωρίς να προβάλει καμία ουσιαστική δικαιολογία, μεταφέροντας το βάρος ευθύνης της πρόσκλησής μας σε μια υπάλληλο. Στην πραγματικότητα, η ιστορία που μας αφηγήθηκαν ήταν πως κάποια υπάλληλος αυθαίρετα βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας μας, μίλησε μαζί μας ξεχωριστά πολλάκις, είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω email, μας έστειλε τις ταινίες, μας έστειλε σχετικές οδηγίες και μου ανακοίνωσε πως ορίσθηκα πρόεδρος της επιτροπής.»

Από την πλευρά του το ΥΠΠΟ, μέσω του υφυπουργού Ιάσων Φωτήλα, επιβεβαίωσε τα παραπάνω, τονίζοντας πως «ο συγκεκριμένος υπάλληλος αποφάσισε να αγνοήσει και να παρακάμψει όλη την ιεραρχική διαδικασία όπως την ορίζει ο νόμος». Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας, πλην της υπαλλήλου που έστειλε το email, δεν γνώριζε για την πρωτοβουλία της αυτή, ενώ όταν η ίδια ρωτήθηκε, είπε πως όλα έγιναν από υπερβάλλοντα ζήλο προκειμένου να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να κερδηθεί χρόνος.

Εξ αρχής, οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην κινηματογραφική κοινότητα της χώρας, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη διαδικασία οι περισσότερες ταινίες -στο σύνολό τους ήταν 23- και να προκύψει ένα σερί ανακοινώσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ιάσων Φητήλα, υφυπουργού Πολιτισμού, σήμερα η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση, στην οποία ζητά να ακυρωθεί η διαδικασία του ΥΠΠΟ και να μην υπάρξει ελληνική συμμετοχή στα επερχόμενα Όσκαρ. «Με συνείδηση ότι εκπροσωπούμε το σύνολο των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου, η ΕΑΚ κρίνει ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκριθεί αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης ακύρωση της διαδικασίας και η μη κατάθεση πρότασης από την χώρα μας για το φετινό Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Με το Υπουργείο Πολιτισμό να «παραμένει θεματοφύλακας της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνον η αντικειμενικότητα αλλά και το κύρος της επιτροπής», όπως τόνισε ο Ιάσων Φωτήλας, στην πρώτη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το ΥΠΠΟ, το «μπέρδεμα», όπως το χαρακτήρισε το Deadline, διεθνές μέσο ενημέρωσης για τον κινηματογράφο, θα συνεχίσει να απασχολεί τη εγχώρια -και όχι μόνο- κοινότητα του κινηματογράφου.

Η σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ)

Τις τελευταίες ημέρες η κινηματογραφική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιδιαίτερα θλιβερά περιστατικά που αφορούν στην διαδικασία ανάδειξης της ελληνικής πρότασης για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας.

Όλα ξεκίνησαν με την αδικαιολόγητη και αιφνίδια αντικατάσταση τεσσάρων μελών της επταμελούς γνωμοδοτικής Επιτροπής που συστήνει κάθε χρόνο το ΥΠΠΟ, συγκεκριμένα τους συναδέλφους Λήδα Γαλανού, Κόρα Καρβούνη, Βασίλη Κεκάτο και Κάλλια Παπαδάκη, δύο μέρες αφότου η αρμόδια υπηρεσία τους είχε αποστείλει μέσω e-mail τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) των υποψήφιων ταινιών. Λίγες ώρες μετά το e-mail που τους ενημέρωνε ότι δεν είναι τελικά μέλη της Επιτροπής και αναρτήθηκε στη Διαύγεια η σύσταση της νέας Επιτροπής.

Η ΕΑΚ ανταποκρίθηκε άμεσα στέλνοντας δημόσια επιστολή που ζήτησε από το ΥΠΠΟ να απαντήσει σε δύο καίρια ερωτήματα:

Ποιός και γιατί αποφάσισε την αντικατάσταση των συναδέλφων με συνοπτικές διαδικασίες;
Υπήρξε πίεση προς το ΥΠΠΟ για αλλαγή μελών της Επιτροπής από οποιοδήποτε πρόσωπο σχετιζόμενο με τις υποψήφιες ταινίες;

Ακολούθησε ανάλογη επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΥΠΠΟ που συνυπέγραφαν ΣΑΠΟΕ, ΕΣΠΕΚ, ΕΕΝ και PACΤ και την ίδια μέρα η Ασημίνα Προέδρου, σκηνοθέτρια της περσινής πρότασης για τα Όσκαρ («Πίσω από τις Θημωνιές»), παραιτήθηκε από την επιτροπή του ΥΠΠΟ, ενώ το ίδιο έπραξε μόλις σήμερα ο ηθοποιός και μέλος της ΕΑΚ Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Σε όλα τα παραπάνω, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Φωτήλας απάντησε με μια επιστολή κενή περιεχομένου, στην οποία έκρινε πως όλα έγιναν σωστά και νομότυπα και μεταθέτοντας, αορίστως, την όποια πειθαρχική ευθύνη στους υφισταμένούς του. Ως απάντηση σε αυτό τον προκλητικό εμπαιγμό, χθες, οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες 21 εκ των 23 ταινιών που ήταν υπό την κρίση της Επιτροπής αποσύρθηκαν επίσημα από τη διαδικασία αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή έχει να διαλέξει την φετινή πρόταση για τα Όσκαρ ανάμεσα μόνο σε 2 ταινίες («Φόνισσα» και «Ο Καπετάν Μιχάλης»). Η έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Υφυπουργός δεν απάντησε και πάλι σε κανένα ερώτημα επί της ουσίας.

Η ΕΑΚ, όπως κάθε χρόνο, ξεκίνησε τη διαδικασία ψηφοφορίας της δικής της πρότασης για τα Όσκαρ η οποία έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα και δεν δεσμεύει την Επιτροπή του ΥΠΠΟ. Η ουσία της όλης ψηφοφορίας είναι να υπενθυμίζει το πάγιο αίτημα της ΕΑΚ να αναλάβει επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία τη διαδικασία ανάδειξης της ελληνικής συμμετοχής στα Όσκαρ. Στη φετινή ψηφοφορία είχαν κατατεθεί επτά συνολικά ταινίες. Οι έξι από αυτές («Αδέσποτα Κορμιά», «Εξέλιξη», «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν», «Animal», «Tranzit», «Minore») ήταν ανάμεσα στις είκοσι που αποσύρθηκαν από τη διαδικασία αξιολόγησης του ΥΠΠΟ.

Ως ΔΣ της ΕΑΚ θεωρούμε ότι η διαδικασία έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο με αποκλειστική υπαιτιότητα της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και κρίνουμε ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκριθεί αυτή τη στιγμή είναι η ακύρωση της διαδικασίας συνολικά και η μη κατάθεση πρότασης από την χώρα μας για το φετινό Όσκαρ διεθνούς ταινίας. Με αυτό το σκεπτικό, αποστείλαμε επιστολή στο ΥΠΠΟ με αίτημα ακύρωσης της ελληνικής συμμετοχής στα βραβεία Οσκαρ 2025. Παράλληλα, αποφασίσαμε την ακύρωση της ψηφοφορίας των μελών της ΕΑΚ για την φετινή υποψηφιότητα η οποία ήταν προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα.

Η κίνηση αυτή θεωρούμε ότι θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του πάγιου αιτήματος της ΕΑΚ να αναλάβει επίσημα την διαδικασία ανάδειξης της ελληνικής υποψηφιότητας για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας.

Το ΔΣ της ΕΑΚ
Λευτέρης Χαρίτος, Πρόεδρος
Ελένη Κοσσυφίδου, Αντιπρόεδρος
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αντιπρόεδρος
Ζαχαρίας Μαυροειδής, Γραμματέας
Βίκυ Μίχα, Ταμίας
Γιούρι Αβέρωφ, Μέλος
Μιχάλης Κωνσταντάτος, Μέλος

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.