Κοντά σε νέο Μάτι: Τα ξερόκλαδα-εστίες πυρκαγιάς πνίγουν τον δήμο Μαραθώνα!

Έξι χρόνια μετά από το έγκλημα του 2018 και η κατάσταση αντί να έχει βελτιωθεί συνεχώς επιδεινώνεται

Η τραγωδία στο Μάτι, στο ζοφερό μέλλον θα μοιάζει με παρωνυχίδα αν… Ο δήμος Μαραθώνα τούτες τις μέρες πνίγεται (εκτός από την κάπνα που άφησε πίσω της η καταστροφή) από κλαδέματα και πεσμένα δένδρα!

Εν δυνάμει «εμπρηστής», που καραδοκεί, θεωρείται από υπεύθυνους του δήμου, ο νόμος για τα ακαθάριστα οικόπεδα! Ποιο ήταν το λάθος της κυβέρνησης; Πώς η ανεπάρκεια των δήμων και η αδιαφορία των πολιτών προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές!

Κι όταν γίνει το κακό, όλοι, μα όλοι, έχουν τις δικαιολογίες για να σκεπάσουν τις εγκληματικές παραλείψεις τους.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες- πρώτοι- επικαλούνται τα «κουκουνάρια» (ανατρέξατε στο παρελθόν και βρείτε δηλώσεις του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη), τον «στρατηγό άνεμο» και την «ασύμμετρη απειλή» (Βύρων Πολύδωρας) τους «εμπρηστές (όλοι), τις «κλιματολογικές συνθήκες» (επίσης όλοι)… Και μέχρι σήμερα ουδείς είχε την παρρησία να δηλώσει αντρίκια: «σφάλαμε, ζητούμε συγγνώμη, δεν είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε».

Αντί συγγνώμης είχαμε την ανεκδιήγητη δήλωση του υπουργού Προστασίας, Νίκου Τόσκα, πάνω από 100+ ανοιχτά φέρετρα και απανθρακωμένα ανθρώπινα απομεινάρια: «Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη…»!

Και πρόσφατα, μετά την ολέθρια πυρκαγιά που άρχισε σαν σπίθα στο Βαρνάβα και κατέληξε να κάψει άνθρωπο και σπίτια στο Χαλάνδρι(!), ο αρμόδιος υπουργός- γενειοφόρος σηματοδοτώντας ένα επιτηδευμένο πένθος και μπαταρισμένος – μας είπε ανερυθρίαστα: «Οι ζημιές δεν είναι πολύ μεγάλες. Το πρώτο ελικόπτερο έσπευσε στα πέντε λεπτά και μετά άλλα τέσσερα ελικόπτερα. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί η φωτιά»…

Και πριν από 30 χρόνια τα ίδια, και το 2009 τα ίδια και σήμερα επίσης τα ίδια και χειρότερα. Και ποιοι φταίνε; Όλοι φταίμε! Και οι πολιτικοί και τα εκτελεστικά όργανα και οι πολίτες.

Ο εγκληματικός νόμος για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Και φθάνουμε σε ένα θεμελιώδες κεφάλαιο της πυρκαγιάς του 2024 στην Ανατολική Αττική, μιας χρονιάς που σημαδεμένη από ένα μακρύ καυτό καλοκαίρι (και που συνεχίζεται) αφήνει πίσω της οδυνηρά χνάρια στη στάχτη.

Μιλάμε με κορυφαίο στέλεχος του δήμου Μαραθώνα- μόνιμο υπάλληλο- που περιγράφει την κατάσταση: «Ο νόμος για τον καθαρισμό οικοπέδων και την αποκομιδή κηπαίων και ογκωδών απορριμμάτων είναι- για την ώρα- καταστροφικός. Σε βάθος χρόνου ίσως αποδειχτεί ευεργετικός, αλλά μέχρι τότε ο Θεός να βάλει το χέρι του! Ο νόμος αυτός ήταν για άλλη χώρα, όχι για την Ελλάδα και- ενδεχομένως- για άλλη εποχή. Τι έχει συμβεί με αυτή την ιστορία; Στον δήμο Μαραθώνα εκκρεμούν 420 αιτήσεις για αυτοψία και 120 άνθρωποι έχουν πληρώσει παράβολα και περιμένουν τα αυτοκίνητα του δήμου να μαζέψουν τα κλαδέματά τους!»…

Οι πολίτες κλήθηκαν, υπό την απειλή προστίμων, να καθαρίσουν ή να καταγγείλουν ψηφιακά γείτονες που αδιαφορούν στο να καθαρίσουν το οικόπεδό τους. Και έγινε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις: μπάχαλο!

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι ο πολίτης που θα καθαρίσει το οικόπεδό του οφείλει να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου με αίτηση, να τον επισκεφθούν οι ειδικοί ώστε να προβούν σε αυτοψία, να του κόψουν παράβολο, να διενεργήσει τον καθαρισμό ο πολίτης με δικά του μέσα και τέλος να περιμένει το φορτηγό να καθαρίσει τον χώρο του από τα κηπαία απορρίμματα, καταβάλλοντας το ποσό των περίπου 60 ευρώ.

Κι επειδή στην Ελλάδα κατοικούμε όλοι και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι- πολλοί- τι σημαίνει «αίτηση αυτοψίας» σε δημόσια υπηρεσία και αναμονή επίσκεψης ειδικών και κατόπιν «περιμένω το φορτηγό», καταλαβαίνετε πόσος χρόνος απαιτείται για να γίνει «σωστή δουλειά». Στο μεταξύ οι ημέτεροι εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, οι προσφέροντες «μπαξίσι» ακολουθούν και μένουν αναμένοντες σε αναμμένα κάρβουνα (κυριολεκτικά) οι άλλοι, οι ταπεινοί και καταφρονημένοι…

Και τι γίνεται; Μια βόλτα στον δήμο Μαραθώνα θα σας δώσει απαντήσεις: οικόπεδα έχουν καθαριστεί μεν, αλλά τα απορρίμματα περιμένουν τους «ειδικούς». Και όσο βρίσκονται στην αναμονή, βουνά από ξερόκλαδα δημιουργούν οιονεί ξέφραγες κι αφύλαχτες «πυριτιδαποθήκες» που με την πρώτη σπίθα θα κάψουν ό,τι βρεθεί πλάι τους.

Από το Μάτι μέχρι τον Μαραθώνα «πέφτεις» πάνω σε σωρούς από ξερόκλαδα που περιμένουν τον δήμο ή τον «εμπρηστή», ποιος θα τα «πιάσει» πρωτος…

Ο θρυμματιστής κλαδιών, κάρβουνο…

Τα μηχανήματα κάηκαν!

Οι περισσότεροι των κατοίκων του δήμου Μαραθώνα έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, έχουν πετάξει τα ξερόκλαδα έξω από τους χώρους τους ή στου γείτονα το οικόπεδο- που κατοικεί στην Αθήνα- ή ακόμα και πάνω στον δρόμο σκεπτόμενοι: «Σιγά μην περιμένω τον δήμο και να τους πληρώσω κιόλας. Αν θέλουν ας έρθουν να τα πάρουν»!

Και ο δήμος Μαραθώνα, από την πυρκαγιά του Βαρνάβα και μετά, απώλεσε βασικά μηχανήματα, όπως τον θρυμματιστή των κλαριών και τώρα περιμένει κι αυτός αποζημιώσεις… Όλοι στην αναμονή, λοιπόν, όμως ο αέρας δεν περιμένει, η ζέστη ήρθε κι όπως φαίνεται θα μείνει μέχρι… μέσα Ιανουαρίου και οι «εμπρηστές» καραδοκούν!

Το Ζούμπερι είναι μια περίπτωση Ματιού: άναρχη δόμηση, εκατοντάδες σπίτια τυλιγμένα από πεύκα- καλούς αγωγούς των πυρκαγιών και αδιαφορία πολιτών και ιθυνόντων. Τα κλαδέματα περισσεύουν και περισσότερο από όλα περισσεύει ο «ωχαδερφισμός».

Στο δήμο Μαραθώνα έχουν δηλωθεί 11.500 οικόπεδα ότι καθαρίστηκαν! Πού πήγαν όλων αυτών τα απορρίμματα; Των περισσοτέρων περιμένουν στα… αζήτητα.

Ένας ανεφάρμοστος νόμος!

Η κυβέρνηση το γνώριζε καλύτερα απ’ όλους: οι δήμοι, ούτε πόρους είχαν, ούτε ανθρώπινο δυναμικό, ούτε μηχανολογικό εξοπλισμό για να διεκπεραιώσουν το νόμο που αφορά στον καθαρισμό οικοπέδων. Και οι δήμοι που βρίσκονται πλάι ή εντός δασικών περιοχών, όπως ο δήμος Μαραθώνα, ο δήμος Λαυρεωτικής, ο δήμος Ωρωπού, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου και άλλοι, έρχονται αντιμέτωποι με ένα δισεπίλυτο πρόβλημα. Αν στον δήμο Μαραθώνα εκκρεμούν 420 αιτήσεις αυτοψίας, στον δήμο Ωρωπού εκκρεμούν πολύ περισσότερες!

Ο Γιάννης Κυριακού, δημοτικός σύμβουλος, μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης επισημαίνει ότι: «Οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι. Οφείλουν να καταθέτουν αίτηση στον δήμο πριν αποφασίσουν να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους· να γίνει αυτοψία των αρμοδίων και κατόπιν να κλαδέψουν. Εδώ γίνεται το αντίθετο και πολλές φορές αυθαίρετα δίχως ενημέρωση του δήμου. Κάτοικοι καθαρίζουν, πετούν όπου τους βολέψει τα απορρίμματά τους κι ο δήμος τρέχει και δεν προφταίνει»…
Κι όλα αυτά στο δήμο που μαζί με τον δήμο της Ραφήνας στοιχειώνονται ακόμα από τις οιμωγές εκατοντάδων συγγενών των νεκρών που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά του 2018.

Μπροστά στο σπίτι του Γιάννη Περαθωράκη, ο γείτονας βρήκε τη λύση! Μετά θα φταίει ο κακός μας ο καιρός…

Τίποτα δεν έχει αλλάξει!

Έξι χρόνια μετά από το έγκλημα του Ματιού και η κατάσταση αντί να έχει βελτιωθεί συνεχώς επιδεινώνεται! Και τι έχουμε λίγες μέρες μετά μια ακόμα καταστροφή στην Ελλάδα;

Η κυβέρνηση λαμβάνει μη εφαρμόσιμες αποφάσεις κι όταν την βρει η συμφορά έχει εύκολες δικαιολογίες: «Οι ζημιές δεν είναι πολύ μεγάλες. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί η φωτιά».

Οι δήμοι προσπαθούν, αλλά η ανεπάρκεια και η ελλειμματικότητά τους θριαμβεύουν στα δύσκολα.

Οι πολίτες- πολλοί από τους πολίτες- πράττουν ασυνείδητα και όπως τους βολεύει.

Οι εθελοντές δεν επαρκούν ούτε αριθμητικά ούτε διαθέτουν τα ψυχικά αποθέματα για την αντιμετώπιση ολετήρων και…

Και στο τέλος όλοι οι ένοχοι κλαίνε πάνω από τάφους που σκάφτηκαν από κραυγαλέα λάθη και εξοργιστικές παραλείψεις, αφήνουν μούσι, βάζουν τη θλιμμένη μάσκα τους και περιφέρονται στα κανάλια κομπάζοντας ότι όλα έγινα σωστά. Και οι άλλοι, αυτοί που χτυπήθηκαν από τη μοίρα και την ανυπαρξία των ιθυνόντων κάνουν τον σταυρό τους «και όπου πάμε»…

Ναι, κάθε λαός έχει τους κυβερνήτες που του αξίζουν, όμως δεν αντέχεται πλέον η διαρκής παρουσία ανικάνων σε καίριες θέσεις.

Και τέλος: σοβαροί, συνειδητοποιημένοι και ευσυνείδητοι πολίτες θα είναι πάντα σοβαροί, συνειδητοποιημένοι και ευσυνείδητοι ανεξάρτητα από το κακό ή την ανάγκη που θα τους χτυπήσει την πόρτα· απελπιστικά λίγοι όμως…

Νίκος Τζιανίδης/ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.