Μαρκόπουλο: Ο γόρδιος δεσμός της αξιοποίησης του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου

Στη δίνη δικαστικών περιπετειών με σημαντικά κόστη και αβέβαιο τέλος, έχει εισέλθει η αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το ακίνητο του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου Αττικής, για το οποίο δεν είχε εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπεβλήθη μόνο μία προσφορά στον διαγωνισμό που το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε τον Μάρτιο του 2023 (είχε γίνει και παλαιότερα απόπειρα αξιοποίησης αλλά ναυάγησε).

Η προσφορά τότε είχε υποβληθεί από το νομικό πρόσωπο «APLEKTON HOLDINGS CO. LIMITED», συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Και μέσω αυτής της προσφοράς φάνηκε ότι θα προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου, καθώς η Aplekton ανακηρύχθηκε επισήμως πλειοδότρια.

Η Aplekton θα αξιοποιούσε το ακίνητο με μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών, καταβάλλοντας εφάπαξ αντάλλαγμα 6.500.000 ευρώ και ετήσιο μίσθωμα 180.000 ευρώ (και αναπροσαρμοζόμενο σε ετήσια βάση με βάση τον πληθωρισμό).

Πέρα από το τίμημα και το μίσθωμα η εταιρεία θα αναλάμβανε και τη συνήθη αλλά και βαριά συντήρηση του ακινήτου, το οποίο δεν έχει συντηρηθεί εδώ και χρόνια.

Ο ρόλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας

Φαίνεται όμως ότι ο επενδυτής υπολόγιζε χωρίς τον «ξενοδόχο». Πάντα υπάρχει ένας ξενοδόχος στις ιστορίες που σχετίζονται με επενδύσεις/αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση ανασταλτικό ρόλο στην αξιοποίηση φαίνεται να παίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, με πρόεδρο τον Κώστα Καρακασίλη και α΄αντιπρόεδρο τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε προσωρινό μέτρο να μην προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Aplekton μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης, που έχει υποβάλει η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας έχει κάνει προσφυγή και ζητάει την ακύρωση του διαγωνισμού.

Η κατάσταση είναι περισσότερο μπλεγμένη.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας χρησιμοποιεί μέρος των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού ακινήτου, αλλά πλέον έχει λήξει η σύμβαση που είχε με την ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χρήση δεν καταβάλει κάποιο μίσθωμα.

Στο διαγωνισμό, που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου προβλεπόταν ως κύρια χρήση του, η ιππασία. Παράλληλα, στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου το λεγόμενο (ΕΣΧΑΔΑ), προβλέπονταν και άλλες χρήσεις του ακινήτου. Ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές ανέμεναν να δημοσιευθεί προεδρικό διάταγμα για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ.

Στο μεταξύ, η σύμβαση οδεύει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει να υπογραφεί η σύμβαση με τους όρους χρήσης της παλαιότερης περιόδου (2002-2005), με βάση δηλαδή την κύρια χρήση της ιππασίας, μέχρι να εγκριθεί το ΕΣΧΑΔΑ. Η Aplekton του Μελισσανίδη συμφωνεί.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτει το ΕΣΧΑΔΑ, διότι όπως υποστηρίζει έρχεται σε αντίθεση με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Αθήνας.

Με αφορμή την μη έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει ακύρωση της σύμβασης με την Aplekton διότι αλλάζει το καθεστώς χρήσης του ακινήτου.

Λεπτομέρεια με μεγάλη σημασία είναι πως στη σύμβαση που θα υπογραφόταν, ο πλειοδότησης αναλάμβανε την υποχρέωση να συνυπάρξει με την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας. Όμως, φαίνεται πως αυτή η συνύπαρξη δεν έγινε ποτέ με όρους που θα συμφωνούσαν οι δύο πλευρές. Και έχει επέλθει ρήξη.

Απώλειες για το ΤΑΙΠΕΔ

Ολη αυτή η ιστορία βέβαια κοστίζει. Οχι στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, αλλά στο δημόσιο και στο ΤΑΙΠΕΔ.

Μόνο η συνήθης συντήρηση του ακινήτου εκτιμάται σε 600.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη της βαριάς συντήρησης, που κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά με τη συντήρηση του στεγάστρου του Ολυμπιακού Σταδίου.

Ο επενδυτής από την πλευρά του έχει δώσει εγγυητική καλής εκτέλεσης για όλο το ποσό της συντήρησης συμπεριλαμβανομένου της βαριάς – εκτιμάται ότι ξεπερνάει κατά πολύ το 1.000.000 ευρώ – και μπορεί να πάσα στιγμή να «χαιρετίσει», αφού το δικαστήριο έχει προσδιοριστεί – η κύρια εκδίκαση – για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Και κάπως έτσι ένα ακόμα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 – από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια – μένει ακόμα αναξιοποίητο.

Χρήστος Ιωάννου
financialreport.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.