Ο «χρυσός» της Ελλάδας που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια

Ο υγρός «χρυσός» της Ελλάδας, το ελαιόλαδο, κατά πολλούς το ποιοτικότερο στον κόσμο, είναι επίσης ένα ισχυρότατο «γιατρικό» που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ.

Όπως πληροφορεί το CNN, για περισσότερους από 92.000 ενήλικες που παρατηρήθηκαν σε διάστημα 28 ετών, η κατανάλωση τουλάχιστον 7 γραμμαρίων -περίπου μισή κουταλιά της σούπας- ελαιολάδου καθημερινά συνδέθηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια. σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λάδι ποτέ ή σπάνια.

Η μελέτη είναι η αναθεωρημένη και οριστικοποιημένη έκδοση μιας περίληψης – πρώιμης έρευνας που οι συγγραφείς παρουσίασαν τον Ιούλιο του 2023 στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

Η επίδραση του ελαιόλαδου στην άνοια

Η μελέτη αυτή επαληθεύει τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και υποδηλώνει ότι όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς αλλά δυνητικά και την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης και ερευνήτρια Anne-Julie Tessier, συνεργάτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων κάθε τέσσερα χρόνια, μέσω ενός ερωτηματολογίου και του Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής, ο οποίος εκχωρεί βαθμολογίες σε τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά προγνωστικά για χρόνια νόσο.

Όσο υψηλότερη βαθμολογία έχει κάποιος σε αυτόν τον δείκτη, τόσο το καλύτερο.

Η αντικατάσταση 5 γραμμαρίων, περίπου 1,2 κουταλάκια του γλυκού, μαργαρίνης ή μαγιονέζας που καταναλώνονταν καθημερινά με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με 8% έως 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια. Τα αποτελέσματα της αντικατάστασης με άλλα φυτικά έλαια ή βούτυρο δεν ήταν σημαντικά.

Οι συμμετέχοντες με το γονίδιο APOE e4, τον ισχυρότερο γνωστό γενετικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είχαν πέντε έως εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη φορείς να πεθάνουν από άνοια, αλλά το ελαιόλαδο εξακολουθούσε να μειώνει τις πιθανότητες νόσησης.

Τα συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο

«Τα πιθανά οφέλη του ελαιολάδου ενάντια στην άνοια θα μπορούσαν να οφείλονται σε αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, επηρεάζοντας άμεσα τον εγκέφαλο», είπε η Δρ. Tessier.

«Είναι επίσης πιθανό το ελαιόλαδο να έχει έμμεση επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου ωφελώντας την καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε.

Αν και η συνολική ποιότητα διατροφής των συμμετεχόντων δεν έκανε διαφορά στα ευρήματα, όσοι καταναλώνουν ελαιόλαδο μπορεί να έχουν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Το ελαιόλαδο έχει βρεθεί ότι είναι χρήσιμο για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, και των οστών, μεταξύ άλλων. Εκτός από το μαγείρεμα με ελαιόλαδο, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ντρέσινγκ για σαλάτες ή βινεγκρέτ, μαγιονέζα, πέστο ή ντιπ ψωμιού.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.