Ο ρόλος των drones στον εντοπισμό πυρκαγιών σε Μαραθώνα, Πικέρμι, Νέα Μάκρη, Σταμάτα, Παλλήνη, Κερατέα & Αν. Αττική

Κάθε καλοκαίρι δίνουν μάχη με τις φλόγες. «Ρίχνονται» στην πύρινη λαίλαπα και παλεύουν για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Τα τελευταία χρόνια όμως, το πυροσβεστικό σώμα φαίνεται πως έχει αποκτήσει δυνατούς «συμμάχους». Οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη, είναι οι «ψηφιακοί συνάδελφοι» που εντοπίζουν έγκαιρα, κατευθύνουν συγκεκριμένα και οδηγούν τελικά στην γρηγορότερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα Drones που πετούν 24 ώρες το 24ωρο και επιτηρούν τα δάση μας, είναι πολύτιμοι βοηθοί, μας λέει ο κύριος Κωνσταντίνος Τσίγκας, Αντιπύραρχος, και Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Π.Σ., με τον οποίο συνομιλήσαμε…

«Στη Σταμάτα, όπως και στην Πάρνηθα ο πρώτος εντοπισμός ήταν από τα drones. Επίσης και στην πρώτη φωτιά της Κερατέας και σε μια άλλη πυρκαγιά στον Παντοκράτορα, στην Πεντέλη, που ήταν πριν 15 μέρες και σε μια ακόμη, προς την περιοχή της Ελευσίνας, στα Νταμάρια. Αποδεικνύεται λοιπόν εκ του αποτελέσματος, ότι η νέα τεχνολογία και δη η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά πάρα πολύ στον πιο σύντομο εντοπισμό μιας αρχικής εστίας.

Αυτό έχει αποδειχθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις, καθώς εντοπίστηκαν πυρκαγιές σε αρχικό στάδιο και ελπίζουμε ότι το ίδιο θα συνεχιστεί να γίνεται. Γιατί την πυρκαγιά, όσο πιο σύντομα την εντοπίσεις, τόσο πιο σύντομα θα μπορεί να την αντιμετωπίσεις. Στο κέντρο επιχειρήσεων -το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που εδρεύει στο Μαρούσι- όλες οι οθόνες παίρνουν εικόνα από τα 25 drones που επιτηρούν την Αττική, ανά τομέα. Και μάλιστα, θα προστεθούν και σε άλλες περιφέρειες, στην υπόλοιπη Ελλάδα.»

Η Πάρνηθα, η Ελευσίνα, η περιοχή του Πειραιά, η περιοχή της Πεντέλης, το Πικέρμι, η Παλλήνη, αλλά και η Σταμάτα, η Ροδόπολη, η Νέα Μάκρη…Η Αττική μας λέει ο κύριος Τσίγκας, έχει κοπεί σε 25 «κομμάτια» και το κάθε drone με τις ευρυγώνιες κάμερες που διαθέτει, πετά ακατάπαυστα και αποτυπώνει ψηφιακά την εικόνα των «πνευμόνων ζωής» που έχουν απομείνει…

«Πετάνε όλο το 24ωρο και σχεδόν κάθε μια ώρα κατεβαίνουν για πολύ λίγο, τους βάζουν νέα μπαταρία οι χειριστές και ξανασηκώνονται, ώστε να καταγράψουμε και πάλι εικόνα. Δηλαδή αλλάζουν 24 μπαταρίες την ημέρα.

-Πρόκειται για εκπαιδευμένους χειριστές του πυροσβεστικού σώματος;

Έχει γίνει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, ωστόσο το πυροσβεστικό σώμα διαθέτει και αυτό στην Αττική 10 δικά του drones. Επίσης σε κάθε περιφέρεια υπάρχει η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ , η οποία στελεχώνεται από πιστοποιημένους συναδέλφους πυροσβέστες αλλά και αξιωματικούς από την πολιτική αεροπορία με την ανάλογη εκπαίδευση, για να μπορούν να πετάνε και τα δικά μας drones, τα οποία ίσως είναι λίγο πιο «ισχυρά» στους ανέμους.

Μπορούν να κουβαλούν σωλήνες, μπορούν να μεταφέρουν φάρμακα, όπως έγινε στην περιοχή της Θεσσαλίας με τις τελευταίες πλημμύρες. Είναι λίγο πιο πολύ θα έλεγα ενισχυμένα, γιατί πολλές φορές τα θέλουμε να πετάνε και σε συνθήκες πυρκαγιάς. Σε αυτά τα 25 που σας προανέφερα, τα οποία πετάνε αυτή τη στιγμή, έχει δοθεί έμφαση στον τομέα της πρόληψης.

Φυσικά, πρέπει να σημειώσουμε πως πάρα πολλές πυρκαγιές εντοπίζονται ταυτόχρονα και από το drones αλλά και από τις επίγειες δυνάμεις, γιατί το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει και πυροφυλάκια, αλλά και περιπολικά.»
Ο ρόλος των drones, σημειώνει ο κύριος Τσίγκας είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος καθώς έχουν βοηθήσει στο να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης των πυροσβεστικών δυνάμεων, από τη στιγμή που θα εντοπιστεί καπνός. Μέρα αλλά και νύχτα, αφού διαθέτουν θερμικές κάμερες για να εντοπίζουν μια εστία φωτιάς, ακόμα και όταν πέσει το σκοτάδι…

«Ναι, στο σκοτάδι, υπάρχουν θερμικές κάμερες οι οποίες αποτυπώνουν τη θερμοκρασία και αν μια θερμοκρασία υπερβεί τους 50- 60°C και έχει μια τάση ανόδου, τότε εντοπίζεται η θερμή εστία και κατευθύνεται το περιπολικό το οποίο υπάρχει κοντά, προς το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς.

Και δεν είναι μόνο ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση, αλλά είναι και η παρακολούθηση της όλης πορείας της πυρκαγιάς για να μπορείς να αναδιατάξεις και να κατευθύνεις περισσότερες δυνάμεις στο μέτωπο, σε πιο σύντομο χρόνο, μέχρι να πετάξουν τα εναέρια μέσα, είτε τα ιδιόκτητα, είτε τα μισθωμένα.

-Και σε τι ύψος πετούν αυτά;

Αυτά πετούν περίπου στα 200 με 300 μέτρα, ανάλογα με τους ανέμους και την ορατότητα. Μπορούν να φτάσουν και τα 500 μέτρα, ανάλογα και την ορατότητα την οποία θα πρέπει να έχουν έτσι ώστε να μεταφέρουν και εικόνα με καλύτερη ψηφιακή ανάλυση στο κέντρο. Αυτό ρυθμίζεται ανάλογα τη θερμοκρασία και τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Είναι κάτι το οποίο το διαχειρίζεται ο χειριστής και αλλάζει κατά συνθήκη.»

Engage: Το έξυπνο σύστημα στα πυροσβεστικά που σώζει ζωές και περιουσίες

Τα drones όμως δεν είναι ο μοναδικός «σύμμαχος» του Πυροσβεστικού Σώματος. Το σύστημα engage, έχει μετατρέψει σε έξυπνα οχήματα τα πυροσβεστικά που επιχειρούν, ενώ αποτελεί ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του μάχιμου πυροσβέστη. Αριθμός οχημάτων, κρουνοί, υδατοδεξαμενές ακόμα και πισίνες. Όλα καταγράφονται στο σύστημα που βοηθά στην πιο έγκαιρη κατάσβεση
μιας πυρκαγιάς, μας λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Π.Σ…

«Το πυροσβεστικό σώμα τα τελευταία χρόνια διαθέτει ένα σύστημα, που λέγεται engage. Αυτό, σε συνεργασία με την κοινωνία της πληροφορίας και άλλα συστήματα πληροφοριακά, μπορεί και γνωρίζει την ακριβή θέση του κάθε πυροσβεστικού οχήματος, σε όλον τον χάρτη.

Μπορεί να γνωρίζει πόσο καύσιμο έχει στη διάθεσή του για να επιχειρεί, πόσο νερό έχει στη δεξαμενή και που υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί, είναι αποτυπωμένα όλα στον χάρτη και επικαιροποιημένα.

Γνωρίζει που υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί για να μπορεί να υπάρχει ανεφοδιασμός ενός οχήματος. Επίσης στον χάρτη υπάρχουν όλες οι υδατοδεξαμενές που ανεφοδιάζονται τα ελικόπτερα και πάρα πολλά άλλα σημεία υδροληψίας, όπως πισίνες και άλλα στοιχεία.

-Και όλα αυτά οργανώνονται στο κέντρο επιχειρήσεων;

Αυτό είναι και στο κέντρο επιχειρήσεων, αλλά μπορεί και ο κάθε επικεφαλής στην πυρκαγιά να το έχει στο tablet που έχει διανεμηθεί. Επίσης, σε κάθε αυτοκίνητο υπάρχει μια οθόνη στο ταμπλό που μπορεί να δει που πάει, ποια άλλα αυτοκίνητα είναι κοντά, ενώ μπορεί το κέντρο να δίνει στοιχεία στην πορεία για το που κατευθύνεται η πυρκαγιά. Αποτυπώνεται ακόμη και το που πετούν τα ελικόπτερα, από που κάνουν υδροληψία και που ρίχνουν βολές.»

Η καρδιά όλων αυτών των συστημάτων, χτυπά στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων που βρίσκεται στο Μαρούσι. Ο χάρτης -στον οποίο αναφέρεται ο κύριος Τσίγκας- αλλά και ατελείωτες οθόνες, αποτυπώνουν την πληροφορία αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία τωνδυνάμεων που διαθέτει το σώμα για να νικήσει τον «πύρινο εχθρό».

flash.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.