Οι αλληλοκαταγγελίες από επιχειρηματίες στο MyCoast και τα βαριά πρόστιμα

Κατά τη φετινή θερινή περίοδο, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών εστιάζουν ιδιαίτερα τόσο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και στην επιβολή της νομιμότητας στις παραλίες.

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ορθή χρήση των αδειοδοτημένων χώρων με ξαπλώστρες και ομπρέλες από επιχειρηματίες. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην τήρηση των κανονισμών.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με τη μέθοδο των φορολογικών ελέγχων, με κλιμάκια που θα στέλνονται από άλλες περιοχές για να αποφεύγεται η τοπική επιρροή.

Παρά τις προκλήσεις που θέτει η μεγάλη ακτογραμμή της Ελλάδας και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματικές Υπηρεσίες και Αστυνομία) είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν τη νομιμότητα. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή MyCoast, θα επιβλέπουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες παραλίες της χώρας.

Η βασική επιδίωξη είναι να αποτραπούν αυθαιρεσίες και να εφαρμοστούν σωστά οι νέοι κανόνες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου. Για τον σκοπό αυτό, έχουν οργανωθεί ελεγκτικά κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη των κρατικών μηχανισμών, τα οποία εξετάζουν λεπτομερώς τις ήδη υποβληθείσες καταγγελίες, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο σοβαρές.

Οι αρμόδιοι υπογραμμίζουν τη σημασία της ενδελεχούς αξιολόγησης των καταγγελιών πριν από τους επιτόπιους ελέγχους, για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία και η ορθότητά τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επώνυμες καταγγελίες, οι οποίες θεωρούνται εκ προοιμίου πιο αξιόπιστες.

Μέχρι σήμερα, μέσω της εφαρμογής MyCoast έχουν υποβληθεί 8.900 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 1.100 είναι επώνυμες. Από αυτές, 600 καταγγελίες έχουν ήδη αξιολογηθεί, καλύπτοντας 10 περιοχές. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν τόσο γνωστές τοποθεσίες που έχουν απασχολήσει τις αρχές όσο και νέες περιοχές που δεν είχαν προηγουμένως αναφερθεί.

Καταγγελίες μεταξύ… επιχειρηματιών

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, την Πάργα του Νομού Πρεβέζης, υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες σχετικά με τις ίδιες παραλίες. Ένας πρόχειρος έλεγχος αποκάλυψε ότι οι καταγγελίες προέρχονταν από δύο IP διευθύνσεις, οι οποίες ανήκαν σε δύο ανταγωνιστές επιχειρηματίες που πιθανώς επιδίωκαν να δημιουργήσουν προβλήματα ο ένας στον άλλον. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στη Χαλκιδική, όπου οι υψηλοί δείκτες παραβατικότητας κινητοποίησαν άμεσα τα ελεγκτικά κλιμάκια. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αλληλοκαταγγελίες των επιχειρηματιών αποδείχθηκαν αβάσιμες.

Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν θα ακολουθούν το μοντέλο των φορολογικών ελέγχων, με υπαλλήλους των Κτηματικών Υπηρεσιών να αποστέλλονται σε διαφορετικές περιοχές για να αποφευχθούν τα προβλήματα εντοπιότητας. Για παράδειγμα, υπάλληλοι από την Αττική θα ενισχύσουν τα ελεγκτικά κλιμάκια στα νησιά του Αιγαίου και αντιστρόφως. Αυτή η πρακτική εξυπηρετεί τις ανάγκες σε προσωπικό σε περιοχές με υψηλή παραβατικότητα, όπου οι καταγγελίες είναι πολυάριθμες.

Οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται με δύο τρόπους:

1. Με αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας, συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως.

2. Με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας. Ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα, ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό. Βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος.

Τα βαριά πρόστιμα

Από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται.

Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).

Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.