Πυρκαγιές: Πόσο δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι – Πως θα ενισχυθεί το Κέντρο Πυροσβεστικής στη Νέα Μάκρη

Στις χώρες που εμπνέουν τη μεγαλύτερη ανησυχία κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο συγκαταλέγεται η Ελλάδα και ήδη οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ, φέτος, για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, η χώρα μας δέχεται και ενισχυμένη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως συμβαίνει και με άλλα κράτη της ΝΑ Ευρώπης όπου οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο mega – fires, δηλαδή μεγάλων πυρκαγιών που είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο. Αυτό τον κίνδυνο τον βίωσε και το 2023, την πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και συγκεκριμένα η Ελλάδα παρατηρεί μια αυξητική τάση στις πυρκαγιές τα τελευταία 17 χρόνια. Πέρυσι, κάηκαν 500.000 εκτάρια (τα οποία αντιστοιχούν σε έκταση διπλάσια από αυτή του Λουξεμβούργου) και παρ’ ότι ήταν 40% λιγότερα από το 2022, ήταν κατά 32% πάνω από τον μέσο όρο από το 2006 και μετά. Και ενώ πάνω από τα 2/3 των καμένων εκτάσεων καταγράφηκαν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία αλλά η χώρα που επλήγη περισσότερο ήταν η Ελλάδα με 185.000 εκτάρια καμένων εκτάσεων. Με άλλα λόγια, περίπου ένα στα τρία στρέμματα που κάηκαν πέρυσι στην Ευρώπη ήταν σε ελληνικό έδαφος ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, όσον αφορά στο 2024 οι καμένες εκτάσεις είναι κοντά στον μέσο όρο και το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των πυρκαγιών.

Οι κλιματολογικές συνθήκες προδιαγράφουν ένα δύσκολο καλοκαίρι. Με βάση την εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης Δασικών Πυρκαγιών για τις κλιματολογικές συνθήκες για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2024, η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη εκτιμά ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι επίσης κοντά στον μέσο όρο ενώ η μόνη περιοχή όπου οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές είναι εκείνη της ΝΑ Μεσογείου με υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες όλο το καλοκαίρι και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα η ΕΕ κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο

Η ΕΕ ενισχύει την ετοιμότητά της για την αντιπυρική περίοδο του 2024 και εγκαθιστά 556 πυροσβέστες από 12 χώρες σε καίριες τοποθεσίες της Ευρώπης (στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία) οι οποίοι φέτος το καλοκαίρι θα είναι έτοιμοι να συνδράμουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις. Από αυτούς, οι 240 θα προεγκατασταθούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε τρεις βάσεις, στην Πελοπόννησο (Πάτρα), στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική (Νέα Μάκρη).

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΕ έχει συγκροτήσει και έναν προσωρινό ειδικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU, ο οποίος αποτελείται από 28 αεροσκάφη (εκ των οποίων τα 26 μισθώνονται για την αντιπυρική περίοδο) και 4 ελικόπτερα, τα οποία θα είναι σταθμευμένα σε 10 κράτη μέλη. Για την ενίσχυση του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της, η Επιτροπή έχει διαθέσει συνολικά κονδύλια ύψους 600 εκατ. ευρώ, για να διευκολύνει τη μελλοντική αγορά 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών (Canadair), τα οποία θα κατανεμηθούν μεταξύ έξι κρατών θα αποτελέσουν τον μόνιμο στόλο του rescEU ενώ θα χρηματοδοτήσει 9 ελικόπτερα. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέγραψε για 7 νέα Canadair (2 από αυτά πληρώνονται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελούν δύο από τα 12 του στόλου rescEU ενώ τα υπόλοιπα 5 υπάγονται στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ) ενώ τα υπόλοιπα 10 θα κατανεμηθούν ως εξής: 2 σε Ισπανία, 2 σε Πορτογαλία, 2 σε Ιταλία, 2 σε Γαλλία και 2 στην Κροατία. Το πρώτο αεροσκάφος (το οποίο θα παραληφθεί από την Ελλάδα) αναμένεται να είναι διαθέσιμο στα τέλη 2027 με αρχές 2028.

Επικουρικά, η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη εντός και εκτός Ευρώπης θα μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα επιχειρούν φέτος για δεύτερη χρονιά από τις Βρυξέλλες.

insider.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.