Ραφήνα: Τι συμβαίνει με τη θάλασσα στο Κόκκινο Λιμανάκι; Μόλυνση ή κάτι άλλο; (φωτό)

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες μετά από ανάρτηση που έκανε η κα Ιωάννα Μπουλούκου Τσαπάρα για την κατάσταση που ήταν η θάλασσα στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας το πρωί της Τετάρτης (12/6)

Οι φωτογραφίες, όπως μπορούμε να διακρίνουμε, δείχνουν μία “πορτοκαλί ουσία” αλλά και φυσαλίδες. Στην ανάρτηση της η κα  Μπουλούκου Τσαπάρα έγραψε πως δεν μπορεί κάποιος να κολυμπήσει βλέποντας αυτή την εικόνα

Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για μόλυνση που προέρχεται από τα πλοία και το λιμάνι, κάτι που είναι παντελώς αυθαίρετο (μάλλον αυτός που το έγραψε δεν έχει ιδέα από Ραφήνα) καθώς όπως όλοι γνωρίζουν τα ρεύματα στον Ευβοϊκό και πιο συγκεκριμένα στη Ραφήνα, δεν έχουν ροή προς τα βόρεια αλλά προς το νότο, δηλαδή αν υπάρχει ή προκληθεί κάποια ρύπανση από το λιμάνι της Ραφήνας, αυτή θα κινηθεί προς τις Μαρίκες και την Αρτέμιδα και όχι προς το Κόκκινο Λιμανάκι και τον Μαραθώνα

Από την άλλη η πορεία των πλοίων δεν είναι προς τα πάνω αλλά απέναντι προς την Εύβοια και προς τα νότια. Γι αυτό πολλές φορές οι λουόμενοι στις Μαρίκες έχουν διαμαρτυρηθεί για τις ταχύτητες των πλοίων καθώς σηκώνουν κύμα. Πότε δεν υπήρξε αντίστοιχη διαμαρτυρία από κολυμβητές στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας

Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο, αν δεν είναι μόλυνση από λύματα που έχουν πέσει από κάποια ή κάποιες κατοικίες της περιοχής στην θάλασσα, όπως ανέφερε και σε σχόλιο του ο κ Λαζαρής, είναι να μιλάμε για το φαινόμενο της «Ερυθράς παλίρροιας» ή πιο… επιστημονικά στο φαινόμενο «Algal Blooms», κάτι που έχουμε ξαναδεί στις θάλασσες της περιοχής μας 

Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών.

Στην Ελλάδα το πιο γνωστό παράδειγμα ερυθράς παλίρροιας είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα του Θερμαϊκού κόλπου, με πρώτη εμφάνιση το 1988 και πιο πρόσφατη τη φετινή, τον Απρίλιο του 2018.

Όπως έχει αναφέρει παλαιότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Φυτιάνος: «Μας ″επισκέπτεται″ (το φαινόμενο) δύο φορές τον χρόνο: την άνοιξη και το φθινόπωρο, διαρκεί δύο με τρεις εβδομάδες και θα κάνει τον κύκλο του».

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η εικόνα που είδαν κολυμβητές στο Κόκκινο Λιμανάκι, πιθανότατα να οφείλεται στην άνθιση φυτοπλαγκτού το οποίο δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, αλλά οφείλει να μας προειδοποιήσει για κάτι… Κι αυτό είναι το σημαντικό! Γιατί για να έχουμε το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας», κάπως βάλαμε το… χεράκι μας και δημιουργήσαμε ένα πιο «φιλικό» περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Αστικά λύματα και γεωργικά λιπάσματα που καταλήγουν, ακόμη και χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία, στη θάλασσα είναι οι κύριοι λόγοι που προκαλούν εύτροφο περιβάλλον, όπου οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πλεόνασμα τροφής, και σε συνδυασμό με άλλες ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη, ηλιοφάνεια) και φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (μικρό βάθος, μικρός ρυθμός ανανέωσης νερού), πληρούνται ικανές προϋποθέσεις για να υπάρξει φυτοπλαγκτική άνθιση.

Από την άλλη, για να μην υπάρχει καμία υποψία ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη, καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να πάρουν δείγματα και να τα στείλουν για έλεγχο ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

Να θυμίσουμε πως οι παραλίες της Ραφήνας στους τελευταίους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίθηκαν όλες κατάλληλες για κολύμβηση 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.