Συνωστισμός διεθνών ομίλων για data centers στην Ανατολική Αττική!

Αργά αλλά σταθερά η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο ευρυζωνικότητας και ανάπτυξης ενός από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα κέντρων αποθήκευσης δεδομένων, ή απλά data centers, σε ολόκληρη την περιφέρεια.

«Η προνομιακή θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας», ανέφερε η γαλλική Data4, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στην Παιανία για την ανάπτυξη ενός πάρκου data center. ∆εν είναι η μόνη και πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία. Η Microsoft, που προ ημερών έλαβε την άδεια να προχωρήσει στην κατασκευή του πρώτου από τα 30 center που προγραμματίζει στην Ελλάδα, σε μια επένδυση συνολικού ύψους 970 εκατ., αλλά και η Digital Realty, η Sparkle, η ∆ΕΗ, η Amazon Web Services και η Google είτε αναπτύσσουν ήδη είτε αξιολογούν την προοπτική να αναπτύξουν τέτοιες ψηφιακές υποδομές στη χώρα.

Η ένταξη της Ελλάδας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω με την άφιξη πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1 που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Απω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εξηγούν από την Data4. Εκτιμάται ότι εντός του επόμενου διαστήματος 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά για data centers αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030. Σύμφωνα με έκθεση ξένης συμβουλευτικής εταιρείας, η αξία της εγχώριας αγοράς data centers εκτιμάται στα 695 εκατ. ευρώ το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να είναι 9,91%. Μέχρι το 2030 ο αριθμός των data centers στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης ισχύος. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της ισχύος (11 GW) θα πρέπει να αφιερωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4.

Ηλεκτρικά δίκτυα

Οι μεγάλες ανάγκες των data centers σε ενέργεια είναι άλλωστε και ένας απ’ τους λόγους που έχει κινητοποιήσει και εγχώριους ομίλους ενέργειας, όπως η ∆ΕΗ και ο ∆Ε∆∆ΗΕ που θα ηλεκτροδοτήσει τα centers της Microsoft στα Σπάτα. Υπενθυμίζεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη νωρίτερα αυτό τον μήνα, άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση των οικοδομικών αδειών για την επένδυση ύψους 976 εκατ. της Microsoft σε τρεις μονάδες, μία στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί.

H Data4, ένας από τους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών data centers στην Ευρώπη θα κατασκευάσει ένα τέτοιο campus στην Παιανία. Η επένδυση προϋπολογισμού 300 εκατ. ενδέχεται να επεκταθεί περαιτέρω στο μέλλον, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Data4 Ολιβιέ Μισελί στην «Κ». Το campus θα έχει 2 κέντρα δεδομένων, θα βρίσκεται σε οικόπεδο 75 στρεμμάτων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Digital Realty, που έχει εξαγοράσει τη Lamda Hellix σχεδιάζει την ανάπτυξη του Athens 5, του πέμπτου κατά σειράν κέντρου δεδομένων της, με χρονικό ορίζοντα το 2026-2027. Επίσης, στο Ηράκλειο της Κρήτης στις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του Heraklion 1, του πρώτου data center της στο νησί, που θα διαθέτει συνολική δυναμικότητα έως 6,5 MW. Η διοίκηση της εταιρείας επιδιώκει να εφαρμόσει το μοντέλο της Μασσαλίας στο Ηράκλειο. Η πόλη δηλαδή της νότιας Γαλλίας, όπου καταλήγουν συνολικά 13 υποβρύχια καλώδια, αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Την ίδια ώρα, η ιταλική Sparkle, ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος στην Ιταλία, έχει επενδύσει ποσό 80 εκατ. ευρώ μόνο σε υποδομές και δίκτυα στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει στη χώρα μας τέσσερα κέντρα δεδομένων και δρομολογεί την υλοποίηση ενός ακόμη στα Χανιά. Νέες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων πραγματοποιεί η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Lancom, κατασκευάζοντας στο Ηράκλειο Κρήτης το Balkan Gate Crete, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2024. Επίσης, στα σχέδια υπάρχει η επέκταση του Balkan Gate 1 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το τρίτο κέντρο δεδομένων της Lancom και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του αρχές του 2022.

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ

Αλλά και η ∆ΕΗ σχεδιάζει την είσοδό της στην αγορά των data centers, δρομολογώντας την υλοποίηση κέντρου δεδομένων στην Αττική. Η εγκατάσταση εκτιμάται ότι θα έχει ισχύ 25 MW, με τη ∆ΕΗ να αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίησή της μέσω joint venture με την εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Damac.

moneyreview.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.