Τι «τρέχει» με το Airbnb – Η ανατροπή στους συσχετισμούς νησιωτικής – ηπειρωτικής χώρας

Τις νέες τουριστικές τάσεις που αρχίζουν σταδιακά να διαμορφώνονται σκιαγραφεί η πορεία της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb). Σε γενικές γραμμές, οι επισκέπτες στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, κάνοντας στροφή σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς δείχνοντας «κόκκινη κάρτα» στα νησιά με την γενικευμένη ακρίβεια και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – φωτιά να… βάζουν το χεράκι τους στους νέους συσχετισμούς που σκιαγραφούνται στον τουριστικό χάρτη.

«Την φετινή σεζόν παρατηρούμε πως οι νησιωτικοί και δημοφιλείς προορισμοί όπως οι Κυκλάδες (Πάρος, Σαντορίνη) παρουσιάζουν πτώση στη ζήτηση για Airbnb μέχρι και 30% και αντίστοιχη βεβαίως πτώση στα έσοδα, κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου.

«Αντιθέτως προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας όπως η Εύβοια, η Πελοπόννησος, η Χαλκιδική κινούνται ανοδικά μέχρι και 40% με τα έσοδα να αυξάνονται μέχρι και 15-20% σε σχέση με την περσινή σεζόν. Η τουριστική κίνηση δηλαδή διαχέεται και σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς», υποστηρίζει.

«Έσοδα πάνω από 5 δισ. ευρώ»

Αναφορικά με τις προοπτικές της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα εκτιμά πως αυτές θα συνεχίσουν να είναι θετικές. «Και την ερχόμενη σεζόν θεωρώ πως η αγορά θα εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, τα έσοδα του Airbnb εκτιμώ πως θα ξεπεράσουν φέτος τα 5 δισ. ευρώ με σημαντικά οφέλη για το κράτος και την οικονομία. Ήδη οι κλίνες Airbnb έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τις αντίστοιχες των ξενοδοχείων», σημειώνει.

«Δεν ξεκινήσαμε εμείς την κόντρα με τα ξενοδοχεία»

Για το μπρα ντε φερ με τα ξενοδοχεία ο κ. Χίου επισημαίνει πως «δεν ξεκινήσαμε εμείς την κόντρα με τα ξενοδοχεία, δεν θεωρώ πως λειτουργούμε ανταγωνιστικά μαζί τους, έτσι κι αλλιώς οι πληρότητες των ξενοδοχειακών καταλυμάτων αγγίζουν σχεδόν το 90%. Δεν στερούμε έσοδα και πληρότητες από τους ξενοδόχους, αντιθέτως συνεισφέρουμε στην ελληνική οικονομία».

Ο κατήφορος των τιμών

Βάσει στοιχείων της AirDNA, η προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερκαλύπτει την ζήτηση με τις τιμές να εισέρχονται σε καθοδική τροχιά.

Μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών, σε εννέα σημειώθηκε μείωση στις μέσες ημερήσιες τιμές, με την Ελλάδα να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό, με 9,8% τον Ιούλιο (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι). Ακολουθούν η Κροατία με 7,8% και η Ουγγαρία με 6,8%. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Δανία, με 13,8%, την Αυστρία (6,9%) και τη Γερμανία (6,4%).

Όπως επισημαίνει η έκθεση, για χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ελλάδα, η πτώση της ADR σε ετήσια βάση συμπίπτει σταθερά με τη μείωση της πληρότητας, η οποία οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς που υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης.

Σε διαρκή άνοδο το Airbnb

Tην ανοδική πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων επεσήμανε και το ΙΝΣΕΤΕ στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του, όπου ανέφερε ότι η συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων που καταγράφεται το 2024 αντικατοπτρίζει την δυναμική ανάπτυξης του κλάδου.

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων έφτασε τις 20.000 σε ετήσια βάση, αύξηση που παρέμεινε σταθερή από μήνα σε μήνα, καθόλη την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς. Ειδικά τον Ιούνιο δε, όπου ξεκινά κι επισήμως η θερινή σεζόν, ο αριθμός καταλυμάτων τον Ιούνιο ανήλθε στα 224.860, έναντι 204.578 ένα χρόνο πριν.

Μάλιστα η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων για το α’ τρίμηνο 2024 αποτύπωσε μια σταθερότητα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών. Γεγονός που υποδηλώνει παράλληλα αύξηση της ζήτησης.

Σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιανουάριο η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο, σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%) ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Απρίλιο, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%) ενώ τον Μάιο ανήλθε σε 30% (έναντι 26%). Τέλος, τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40% έναντι 38% τον Ιούνιο του 2023.

Σχεδόν 1 εκατ. οι κλίνες Airbnb

Την ίδια στιγμή, πλησιάζουν το 1 εκατ. οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, η προσφορά των οποίων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Το 2024 παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων που αντικατοπτρίζει τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφέρει το δελτίο. Ειδικότερα τον Ιανουάριο του 2024, ο αριθμός των καταλυμάτων ήταν 190 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +10,2% σε σύγκριση με το 2023.

Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα Airbnb να ανέρχονται σε 196 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +11,3% και τον Μάρτιο τα καταλύματα σε 196 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε +11,6%. Τον Απρίλιο ο αριθμός καταλυμάτων διαμορφώθηκε σε 212 χιλ., καταγράφοντας αύξηση +12,5%. Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα να ανέρχονται σε 196 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +11,3% και τον Μάρτιο τα καταλύματα σε 196 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε +11,6%.

Τον Απρίλιο ο αριθμός καταλυμάτων Airbnb διαμορφώθηκε σε 212 χιλ., καταγράφοντας αύξηση +12,5%. Τέλος, τον Μάιο καταγράφεται αύξηση κατά +11,0% με τον αριθμό των καταλυμάτων να ανέρχεται σε 218 χιλιάδες.

Παρόμοια εικόνα και στον αριθμό των κλινών όπου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 παρατηρείται μια προοδευτική αύξηση στον συνολικό αριθμό κλινών σε σχέση με τα στοιχεία του 2023. Η αύξηση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 85 χιλιάδες. Και τον Μάιο έφτασαν τις 961.837 κλίνες με το φράγμα του 1 εκατ. κλινών να είναι κοντά στο να σπάσει…

ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.