Το παρασκήνιο πίσω από το διάγγελμα Μητσοτάκη και τα νέα μέτρα -Πότε κλείδωσε η απόφαση

Η δραματική έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής της Άνγκελα Μέρκελ να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή lockdown σίγουρα επηρέασε την τελική απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε.

Μπορεί η κυβέρνηση να βρισκόταν, ήδη, σε τροχιά αποφάσεων αλλά ακόμα, αυτές δεν είχα οριστικοποιηθεί. Μάλιστα, σύμφωνα, με πληροφορίες υπήρχαν δυο στρατόπεδα τόσο μέσα στην κυβέρνηση, όσο και ανάμεσα στους λοιμωξιολόγους της επιτροπής για το «καυτό» θέμα της εστίασης.

Το ένα σενάριο ήταν για πλήρες λουκέτο σε καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης και το έτερο η νέα συρρίκνωση του ωραρίου λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων, ώστε να κλείνουν νωρίς το βράδυ.

Τελικά επικράτησε το πρώτο όπως εγκαίρως σας είχε ενημερώσει το newpost.gr με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρά της γκρίνιες που υπήρχαν και εκδηλώθηκαν με κάθε τρόπο μέχρι και το παραπέντε των ανακοινώσεων.

Υπήρξαν ακόμα και Υπουργοί που του έθεσαν το δίλημμα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός ήταν ανήσυχος με την αύξηση των κρουσμάτων αλλά κυρίως με τις εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας που μειοψηφικές ομάδες πολιτών έδειχναν με τον τρόπο τους ότι δεν υπολόγιζαν τις θυσίες των υπολοίπων αλλά το βασικότερο έθεταν σε σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο τη χώρα.

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τις αποφάσεις του ότι έπρεπε να ανακοινωθούν νέα μέτρα και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη το βράδυ στην οποία μετείχαν ο Β.Κικίλιας, ο Σωτ.Τσιόδρας, ο Νικ.Χαρδαλιάς, ο Α.Σκέρτσος, ο Γ.Γεραπετρίτης, ο Γρ.Δημητριάδης και ζήτησε να του έχουν μια «γκάμα μέτρων» που πρέπει να ληφθούν.

Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη. Στη συνέχεια έγινε αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων σε νέα σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη το απόγευμα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να ενισχυθούν οι κλάδοι που πλήττονται. «Αν τα δίναμε όλα στο πρώτο κύμα όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε τίποτα» είπε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια σύσκεψης με συνεργάτες του. Ήταν ένα ξεκάθαρο «καρφί» στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ζητούσε και ζητάει συνέχεια όλο και περισσότερα χωρίς να υπολογίζει ούτε το χρόνο διάρκειας της κρίσης αλλά ούτε και τους διαθέσιμους πόρους όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

«Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή. Αυτό είναι το χρέος που έχω και αυτό υπηρετώ», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση προς κάθε κατεύθυνση στο δίλημμα οικονομία ή υγεία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην καταστροφή κι ακολουθεί αλλοπρόσαλλη τακτική» λένε στο newpost κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν, έφθασε ο κ. Κατρούγκαλος να προβάλει ως πρότυπο ενίσχυσης του συστήματος υγείας την Ισπανία που είχε την Πέμπτη 23.580 κρούσματα και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την Ελλάδα.

Στην προσπάθεια αποδόμησης της κυβερνητικής πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ βάζουν στο στόχαστρο τον Σωτήρη Τσιόδρα εξ ου και ο Πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να τον υπερασπιστεί δημόσια στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Έρχεται το «σύστημα ακορντεόν»- Τα επιδημιολογικά στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση από την κυβέρνηση απαντούν, ήταν αναμενόμενο ότι πηγαίνοντας προς τον χειμώνα, θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη. Είναι εντελώς διαφορετική τώρα η περίοδος σε σύγκριση με Φεβρουάριο-Μάρτιο γιατί τότε ερχόταν άνοιξη και καλοκαίρι. Τώρα έρχεται χειμώνας όπου υπάρχει πάντα έκρηξη των ιώσεων. Η εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι αποκαλυπτική.

Αυτό που έγινε είναι ότι κερδήθηκε χρόνος. Χρόνος στο πρώτο κύμα προκειμένου να αυξηθούν οι γνώσεις για τον ιό και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας. Χρόνος και στο δεύτερο κύμα, ώστε να «σπρώξουμε» τα πιο αυστηρά μέτρα πιο κοντά στον χειμώνα.

Αυτό που οδηγεί την κυβέρνηση να λάβει τώρα αυστηρά μέτρα είναι:

α)Η εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

β) τα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν μεγάλη αύξηση της διασποράς και

γ) Η πίεση που άρχισε να εμφανίζεται στο σύστημα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι «πολιτικά στη Γερμανία ο κόσμος δέχεται μέτρα μόνο αφού δει τα νοσοκομεία να γεμίζουν».

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι ισχύει το ίδιο, αφού η προσπάθεια «να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» που έγινε το προηγούμενο διάστημα δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμενε η κυβέρνηση. Η συμμόρφωση με τα μέτρα ήταν πολύ πιο χαλαρή σε σύγκριση με το πρώτο κύμα, ιδιαίτερα από τους νεότερους που γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο.

Η διασπορά έχει περάσει σε όλες τις ηλικίες. Πριν από 10 μέρες το γκρουπ με τη μεγαλύτερη διασπορά ήταν με διαφορά οι ηλικίες 18-24 και 25-34 όμως τώρα φαίνεται ότι έχει μεταδοθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Αυτό που σήμανε «καμπανάκι κινδύνου» είναι η αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65, γεγονός που σημαίνει αύξηση και στις νοσηλείες. Έχει καλυφθεί το 33% των κλινών για Covid πανελλαδικά, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ. Επίσης έχει αυξηθεί και το ποσοστό ηλικίας 55-64 στις ΜΕΘ.Η εμπειρία από διάφορες περιοχές δείχνει ότι τα μέτρα, όπου έχουν τηρηθεί, αποδίδουν. Παράδειγμα η Κοζάνη όπου η κατάσταση είναι καλύτερη.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα «σύστημα ακορντεόν». Αυστηροποίηση μέτρων όπου χρειάζεται, άρση των μέτρων όταν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις περιοχές που θα περνούν από το ένα επίπεδο στο άλλο, αλλά και με το χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Το στοίχημα είναι να είναι καλύτερος ο Δεκέμβριος και να περάσουμε γιορτές σε πιο ήρεμο περιβάλλον.Όπως ειπώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει ελπίδα το εμβόλιο να έρθει στις αρχές του χρόνου. Αυτό σε συνδυασμό με τα rapid τεστ, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.