Βενεζουέλα: «Έλληνας χάκερ χτύπησε τον Μαδούρο»

Η είδηση από το Καράκας προκάλεσε απορίες. Ο Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, γενικός εισαγγελέας της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης (ANC) της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι η ελληνική ομάδα χάκερ «Astra» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, που η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται ότι υπέστη το λογισμικό του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) την ημέρα των προεδρικών εκλογών.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας χάκερ που έχει αναλάβει δημόσια το hacking, ενάντια στο σύστημα CNE κατά τις εκλογές στη Βενεζουέλα και λειτουργούσε με το ψευδώνυμο Astra και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς στον τομέα», είπε ο Σάαμπ.

«Πληροφοριακό μπλακ άουτ»

Σύμφωνα με τον Σάαμπ, ο χάκερ, ο οποίος φέρεται να είναι Έλληνας (ή το γκρουπ), ηγήθηκε μιας κυβερνοεπίθεσης που στόχευε να προκαλέσει ένα «πληροφοριακό μπλακ άουτ» κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της λειτουργίας 25 ιστοσελίδων κυβερνητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος του CNE, καθυστερώντας τη δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, η ακριβής ταυτότητα του χάκερ και η εθνικότητά του δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από ανεξάρτητες πηγές, καθώς οι πληροφορίες προέρχονται κυρίως από τις αρχές της Βενεζουέλας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας χάκερ, ο Έλληνας χάκερ «Astra, που έχει αναλάβει δημόσια την πειρατεία κατά του συστήματος CNE κατά τις εκλογές στη Βενεζουέλα και λειτουργούσε με το ψευδώνυμο Astra και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς στον τομέα», είπε ο Saab.

Ο χάκερ

Ο «Astra» είναι ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται από έναν χάκερ ή μια ομάδα χάκερς που φέρεται να εμπλέκονται σε κυβερνοεπιθέσεις. Το όνομα αυτό έχει συνδεθεί με διάφορες περιπτώσεις παραβιάσεων συστημάτων ασφαλείας, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο άτομο ή για μια ομάδα που χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδώνυμο.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Astra δραστηριοποιείται στην παραβίαση κυβερνητικών και εταιρικών δικτύων, με επιθέσεις που περιλαμβάνουν παραβίαση δεδομένων και άλλες παράνομες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με το Radio Cubana και όσα διέρρευσαν οι αρχές της Βενεζουέλας, o χάκερ με το ψευδώνυμο «ASTRA», ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) της Βενεζουέλας μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, ανέφερε ότι το λογισμικό του CNE δεν είχε ενημερωθεί από το 2022, γεγονός που πιθανότατα το καθιστούσε ευάλωτο σε επιθέσεις. Οι «φανταστικές συνδέσεις» και οι ανοιχτές θύρες απομακρυσμένων συνδέσεων υποδεικνύουν ότι το δίκτυο του CNE ήταν ευάλωτο σε επιθέσεις.

Ο ASTRA περιέγραψε μια διαδικασία κατά την οποία μπλοκάρισε την θύρα από μια «φανταστική μηχανή», δηλαδή έναν υπολογιστή που δεν ήταν επίσημα καταχωρημένος στο δίκτυο, κάτι που αποτελεί κοινή τακτική στις κυβερνοεπιθέσεις για να παρακάμπτονται οι άμυνες ενός συστήματος.

Η επίθεση

Ο ASTRA ισχυρίζεται ότι ενίσχυσε την «φανταστική μηχανή» για να ξεπεράσει τα δύο terabyte, με στόχο να υπερφορτώσει το σύστημα του CNE μέσω περισσότερων από τρία εκατομμύρια συνδέσεων, προκαλώντας διακοπές στην υπηρεσία και καθυστερήσεις στη δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο ASTRA φέρεται να παραδέχεται ότι συμμετείχε και σε προηγούμενες επιθέσεις εναντίον της Βενεζουέλας, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στην υπόθεση όμως φαίνεται ότι υπάρχουν κενά. Η Kaspersky είπε ότι δεν καταγράφηκαν κυβερνοεπιθέσεις από τις 25 έως τις 31 Ιουλίου. Αντίπαλοι του Μαδούρο λένε ότι ο διάσημος Έλληνας χάκερ Astra είναι φυλακισμένος από το 2008 και είναι 72 ετών.

Οι πληροφορίες για αυτόν τον χάκερ είναι περιορισμένες και βασίζονται κυρίως σε αναφορές από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Επιπλέον, το ψευδώνυμο «Astra» μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερα από ένα άτομα ή ομάδες χάκερ, και όχι απαραίτητα από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Μας έμεινε όμως ότι «Έλληνας χάκερ χτύπησε τη Βενεζουέλα…»

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.