Βουλιαγμένη: Σοβαρός τραυματισμός 14χρονου με ηλεκτρικό πατίνι!

Έχασε τον αγιασμό λόγω νοσηλείας 14χρονος μαθητής της Γ’ Γυμνασίου στη Βουλιαγμένη, ο οποίος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά το βράδυ της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου στη Βουλιαγμένη μετά από ατύχημα που είχε στο δρόμο, οδηγώντας ηλεκτρικό πατίνι.

Μια παρέα συμμαθητών έδωσε το βράδυ της Κυριακής ραντεβού στην πλατεία της Βουλιαγμένης και από εκεί μίσθωσαν ηλεκτρικά πατίνια για να συνεχίσουν εποχούμενοι τη βόλτα τους. Ασφαλώς δεν φορούσαν κράνη. Στην οδό Παναγούλη, στη διασταύρωση με την Ηλέκτρας, ένας από τους ανήλικους οδηγούς έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω σε σταθμευμένο όχημα. Η σύγκρουση ήταν πολύ δυνατή και το παιδί έπεσε βαριά τραυματισμένο στην κοιλιακή χώρα.

Για καλή του τύχη, στο περιστατικό επενέβη μία γιατρός που άκουσε από το σπίτι της το περιστατικό και έτρεξε για βοήθεια. Έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο παιδί και απέτρεψε σωτήρια κάθε μετακίνησή του από το έδαφος, φοβούμενη κάποια εσωτερική αιμορραγία. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον 14χρονο στο νοσοκομείο Παίδων, όπου σήμανε συναγερμός. Πράγματι, το παιδί έχασε απότομα την πίεσή του και διαπιστώθηκε εσωτερική αιμορραγία από τραυματισμένη σπλήνα. Ο νεαρός πέρασε 1,5 ημέρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια των ιατρών, βγήκε νικητής και έσωσε στο “παρά πέντε” τη σπλήνα του. Ως την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παίδων, έχοντας βγει από την εντατική.

Παρέες εφήβων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού “οργώνουν” μαζικά τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μετακινούμενοι κυρίως από το εσωτερικό οδικό δίκτυο, μεταξύ Βάρκιζας, Βουλιαγμένης και Πηγαδακίων ως το Ασκληπιείο, όπου τερματίζεται η εμβέλεια των ηλεκτρικών πατινιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί έφηβοι έχουν βρει μέθοδο να “σπάνε” την ηλεκτρονική εφαρμογή μίσθωσης και έχουν τη δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών χωρίς να χρεώνονται. Στην περίπτωση της παρέας της Κυριακής, οι γονείς δεν είχαν την παραμικρή ιδέα ότι τα παιδιά τους σκόπευαν να νοικιάσουν πατίνια.

“Καθημερινά τα παιδιά παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα” είπε σε κατάσταση σοκ ακόμα ο πατέρας του 14χρονου στο 3vita.gr. Όπως υποστηρίζει, “είναι απαράδεκτο να μπορούν με τόση ευκολία τα παιδιά να παίρνουν ένα τέτοιο όχημα όποτε θέλουν” και ζητά μετά την περιπέτεια του γιου του να τεθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας. “Δεν μπορώ να τον ελέγχω κάθε λεπτό, ούτε να του αρνηθώ βόλτα στην πλατεία με τους φίλους του. Στη Βουλιαγμένη ζούμε και όχι στην πλατεία Ομονοίας. Θεωρούσα ότι υπήρχε ασφάλεια”, λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Όπως συμβαίνει με όλα τα οχήματα, η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών διέπεται από κανόνες που έχουν αποτυπωθεί ρητά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) όπως αυτός ενημερώθηκε με τον νόμο 4784 του 2021. Τα πιο βασικά σημεία του που αφορούν στα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ) της κατηγορίας των scooter είναι τα εξής:

Αντίθετα με τα ποδήλατα, όπου η χρήση προστατευτικού κράνους «συνίσταται», στα πατίνια είναι υποχρεωτική. Ελάχιστοι ωστόσο διαθέτουν ή μπορούν να προμηθευτούν τέτοιο κράνος για μια περιστασιακή χρήση.
Τα scooter απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα. Ο περιορισμός αυτός αποκλείει τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης, όπως η παραλιακή λεωφόρος, η λεωφόρος Βουλιαγμένης και η λεωφόρος Ευελπίδων που είναι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας.
Οι οδηγοί των ηλεκτρικών πατινιών πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη.
Δεν υποχρεώνονται να έχουν κάποια άδεια οδήγησης, αλλά πρέπει να φέρουν πάνω τους στοιχεία ταυτότητας.
Οι οδηγοί των πατινιών «απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους», σύμφωνα με τον ΚΟΚ κάτι που σημαίνει ότι τα δικάβαλα δεν επιτρέπονται.

Η κυκλοφορία scooter πάνω σε πεζοδρόμια επιτρέπεται με την πρόβλεψη να «κινούνται με ταχύτητα ανάλογη με τους πεζούς, χωρίς να τους παρενοχλούν και τους παραχωρούν προτεραιότητα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη, απαγορεύεται η χρήση ακουστικών συνδεδεμένων με συσκευές μουσικής και η βέβαια η χρήση κινητού τηλεφώνου, εκτός αν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Ως προς τη στάθμευση των πατινιών, ο ΚΟΚ ορίζει ότι αυτή απαγορεύεται μεταξύ άλλων πάνω σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών, κοντά σε στάσεις λεωφορείων, σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ατόμων με αναπηρία ή οδηγός τυφλών, σε εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων αλλά και σε θέση από την οποία παρεμποδίζεται όχημα που σταθμεύει κανονικά να εξέλθει από τον χώρο όπου έχει σταθμεύσει.

3vita.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.