Δημήτρης Μακρής: Οι Ραφηνιώτισσες θάλασσες και ο ιδρυτής του Αρχαίου Δήμου Αραφήν

«Αραφηνίδαι Αλαί» σημαίνει Ραφηνιώτισσες Θάλασσες. Η λέξη Αραφηνίδαι προέρχεται από τον Αραφήν που ήταν ο Άρχων του Δήμου Αραφήνος, ιδρυτής του Αρχαίου Δήμου Αραφήν και ο οποίος έζησε τον 7ο αι.π.Χ. Η λέξη Αλαί στον πληθυντικό προέρχεται από την λέξη άλς(ος)=θάλασσα.
Ο τίτλος του βιβλίου του Δημήτρη Μακρή , ερευνητή τοπικής ιστορίας Ραφήνας –Πικερμίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δημήτρη Μακρή στο Press Publica
και στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Ο πατέρας και η μάνα του ήταν λιγνιτωρύχοι. Στο πατρικό του σπίτι, όπου και ζει σήμερα, στον οικισμό των λιγνιτωρύχων Διασταύρωσης Ραφήνας, είχε τα πρώτα βιώματα και ακούσματα και το έναυσμα για την ενασχόλησή του από το 1960 μέχρι και σήμερα, με την ιστορία των λιγνιτωρυχείων/λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης Ραφήνας στα πλαίσια της οποίας, αποτύπωσε σε τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής, 53 εισόδους στοών ,350 τραβέρσες και 3000 γαλαρίες.

Κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, λαογραφικά στοιχεία (ήθη-έθιμα κλπ) των λιγνιτωρύχων έχει ασχοληθεί με τον πολιτισμό των 10 φυλών των λιγνιτωρύχων συγκεντρώνοντας φωτογραφικό και άλλο υλικό (έπιπλα, οικιακά σκεύη, εργαλεία, κεντήματα κ.ά). Ασχολείται με την έρευνα της Κυμαϊκής διαλέκτου. Κατέγραψε την ιστορία του «Σανατορίου Νταού Πεντέλης» αλλά και πολλά θέματα τοπικής ιστορίας της Ραφήνας και του Πικερμίου και των γύρω οικισμών και έχει φέρει στο φως για όλες τις ιστορικές περιόδους, από τη λίθινη εποχή και πέρα, αρκετές δεκάδες αρχαίες οδούς, 80 περίπου αρχαιολογικούς χώρους, πάνω από 100 θολωτές κατασκευές και περίπου 80 άλλους αρχαιολογικούς χώρους (υδραγωγεία, αγωγούς, ναούς, οικισμούς κ.ά) και τα έχει υποδείξει στη Β΄ Εφορία Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) .

-Το πρώτο βιβλίο για την ιστορία του λιμανιού της Ραφήνας;

Το βιβλίο «Αραφηνίδαι Αλαί» είναι το μοναδικό που αναφέρεται στην ιστορία της δημιουργίας του λιμανιού και της ακτογραμμής (παραλίες).

-Πως καταπιαστήκατε με αυτό;

Ένας από τους στόχους του Ελληνικού Κέντρου τέχνης και Πολιτισμού είναι η καταγραφή και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και δύο χρόνια αρχειοθετεί τα ιστορικά και λαογραφικά κείμενα ,τα εκθέματα και το φωτογραφικό αρχείο του Δημήτρη Μακρή που αφορά την περιοχή της Ραφήνας. Ένα από τα θέματα είναι και η ιστορία του λιμανιού και των παραλιών.

-Τι θέματα αναλύετε;

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στα ευρήματα από την πρωτοελλαδική εποχή μέχρι σύγχρονη εποχή ,στις ονομασίες τω παραλιών ,στη δημιουργία και τη λειτουργία του λιμανιού από τις αρχές του 20ου αι. μέχρι τις μέρες μας ,στην μεταφορά του λιγνίτη, επιβατών και εμπορευμάτων ,στα καϊκια που έκαναν τα πρώτα δρομολόγια, τους τρόπους αλιείας(κρόκος) και την βαφή των διχτυών καθώς και στους πρώτους κατοίκους, δίνοντας και λαογραφικά στοιχεία για την ζωή τους.

-Από πότε έχουμε τις πρώτες αναφορές;

Αναφορές έχουμε από την πρωτοελλαδική περίοδο(3.200 π.Χ.) όταν στις αρχές τις δεκαετίας του 1950 ο αρχαιολόγος Δημ. Θεοχάρης έφερε στο φως τα αρχαιότερα χαλκουργεία της Ευρώπης (3200 π. Χ.) την πρωτοελλαδική ακρόπολη στο ασκητάρι ή ασκηταριό και προϊστορικό οικισμό πάνω από το σημερινό λιμάνι και πιθανόν πλυντήρια μεταλλευμάτων ανατολικά του ταχυδρομείου.

-Σε ποιους απευθύνεται;

Το βιβλίο απευθύνεται στους γηγενείς και τους νέους κατοίκους της Ραφήνας. Σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία της περιοχής. Στους φοιτητές και σπουδαστές ως πηγή για επιστημονική εργασία πάνω σε αυτό το θέμα. Στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως βοήθημα για το μάθημα της τοπικής ιστορίας. Τέλος για τους μαθητές θα σχεδιαστεί ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την νέα σχολική χρονιά.

-Που το βρίσκει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης;

Για το βιβλίο μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 2106020026-6974380541-6972839272.

Πηγή: presspublica.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.