Μέτωπο Ψηλά: Τα μαύρα πρόβατα δεν έχουν συναινέσει

Στο θέμα της αποχέτευσης, θέμα που ως πολιτισμένοι άνθρωποι το συζητάμε ακόμα το 2015, έχουν γεννηθεί αρκετές αντιπαραθέσεις ειδικά στο θέμα της χωροθέτησης, σε περιοχές οικολογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Αντιπαραθέσεις (και αντεγκλήσεις) έχουν καταγραφεί όμως ακόμα και στην ίδια την πρόταση (και μιλάμε για την απαράδεκτη πρόταση ΕΥΔΑΠ – Πλατύ Χωράφι) η οποία δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη την πληθυσμιακή κατανομή του δήμου ή τις ειδικές οικιστικές συνθήκες που επικρατούν.

Είναι γεγονός πως ακόμα και αν αύριο το πρωί ξεκινούσε η υλοποίηση της πρότασης ΕΥΔΑΠ θα σκόνταφτε σε πολλά άλλα σημεία τα οποία δεν τα έχει λάβει διόλου υπόψη ως παραμέτρους σχεδιασμού.

Επειδή λοιπόν το πράγμα έφτασε σε ένα καίριο σημείο, ειδικά μετά την επιβολή των προστίμων, η ανάγκη εξεύρεσης λύσης έγινε επιτακτικότατη. Μάλιστα οι πιο πονηρά σκεπτόμενοι είχαν υιοθετήσει μία «στρατηγική» στο θέμα, η οποία ενοχοποιούσε όλους όσοι έχουν εκφραστεί αρνητικά και έχουν αντιδράσει στην πρόταση «Πλατύ Χωράφι» επιρρίπτοντας τους την ευθύνη, για τη μη υλοποίηση μέχρι σήμερα του “εμπνευσμένου” αυτού σχεδίου αποχέτευσης. Μπορούσαν να φτιάξουν μαύρα πρόβατα και έκαναν τα πάντα για να τα φτιάξουν. Όσο μαύριζαν αυτά, τόσο πιο καθαροί φαίνονταν οι αμιγώς υπεύθυνοι.

Με λίγα λόγια, όσοι ήθελαν να ξεπλυθούν από το άγος της αδράνειας και της ανικανότητας αλλά και ενδεχομένως και από άλλους, δικούς τους λόγους παρακινούμενοι, είχαν βρει τους αποδιοπομπαίους τράγους (τα μαύρα πρόβατα που έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι!). Ο στιγματισμός και η θυσία των καθαρμάτων (κατά την κυριολεκτική έννοια), θα επέφερε την κάθαρση στο θέμα της αποχέτευσης.

Από την κάθαρση του επισήμου Κράτους και των φορέων που αυτό επιβλέπει ή διαχειρίζεται μερικά ή πλήρως μέχρι την κάθαρση εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων ή εκλεγμένων συμβούλων τους.

Εντωμεταξύ τα πρόστιμα ήταν καθ’ οδό προς τους δημότες Ραφήνας Πικερμίου αλλά και Σπάτων Αρτέμιδας, πάνω στο μνημονιακό όχημα του Ν.4042/12 (άρθρο 44)

Πήραμε στα χέρια μας πριν από λίγες μέρες (5/6/2015), αντίγραφο της «πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, για σύσκεψη, σχετικά με την υπόθεση C-167/14 της Ε.Ε. κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη διαχείριση αστικών λυμάτων»αλλά και μόλις χθες αντίγραφο της (9/6/2015) «Αυτεπάγγελτης παρέμβασης με παρατηρήσεις επί του περιεχομένου της υπ’ αριθ. Πρωτοκόλλου : οικ. 208/5.6.2015»

Ο σχολιασμός του κειμένου που συνοδεύει την πρόσκληση μάλλον περιττεύει αφού θέτει ως δεδομένα πως :

Ο οικισμός ‘’Νέα Μάκρη’’ έχει δρομολογήσει το σχεδιασμό και την κατασκευή των έργων κατασκευής δικτύου αποχέτευσης και Ε.Ε.Λ. (!!!)

και κάνει και μία ανάλυση «στο περίπου» που τη θεωρεί επαρκή και
Ο οικισμός ‘’Κορωπί’’ κατασκευάζει έργα δικτύων αποχέτευσης και Ε.Ε.Λ. με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων το έτος 2016 και

Το Μαρκόπουλο και η Λευκίμμη έχουν «λκαθαρίσει» από το 2013 και μένουν τα μαύρα πρόβατα που σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων :

«Σε ό,τι αφορά τους οικισμούς ‘’Ραφήνα’’ και ‘’Αρτέμιδα’’, οι αρμόδιοι Δήμοι δεν έχουν συναινέσει στο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ για κοινή Ε.Ε.Λ.»

Δεν έχουν συναινέσει. Σκέτα. Ούτε περιβαλλοντικοί λόγοι, ούτε αρχαιολογικοί λόγοι, ούτε ρέματα που πέφτουν στο Πλατύ Χωράφι ούτε πλημμύρες.

Δεν έχουν συναινέσει. Για το γούστο τους και το καπέλο τους.
Είναι κατανοητό το να αγνοεί η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΓΓΣΔΑ εφεξής) τις επιπτώσεις μίας τεράστιας υποδομής, στο τοπίο, στην παλαιοντολογική κληρονομιά, στα νερά (επιφανειακά και υπόγεια) στις παρυφές ενός πολύπαθου βουνού που ενώ είναι τόσο φιλόξενη γη, έχει εισπράξει τη βάναυση αντιμετώπιση από τους φιλοξενούμενους του. Είναι κατανοητή η άγνοια τόσων παραμέτρων παραμένει όμως ακατανόητο το γιατί δε σημειώνει πως καλεί τις δημοτικές αρχές από τους δήμους αυτούς, για να ενημερωθεί.

Τέλος πάντων από αυτά που μάθαμε, η συζήτηση κινήθηκε σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή στο πλαίσιο της ενημέρωσης της γραμματείας και του υπουργείου για τους λόγους που εμποδίζουν την κατασκευή ΚΕΛ (ΕΕΛ – ΜΕΛΑΝ) στο Πλατύ Χωράφι. Και οι λόγοι είναι σοβαροί. Πολύ σοβαροί

Ας ελπίσουμε, τώρα που το επίσημο κράτος ακούει και διαβουλεύεται σοβαρά, να επιτευχθεί και η λύση. Λύση που να είναι συμβατή με το περιβάλλον, την κοινωνία και βέβαια με την οικονομία.

Παραθέτουμε την πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων και την σε συνέχεια της, Αυτεπάγγελτη Παρέμβαση του Συμπαραστάτη του Δημότη, στον δήμο Σπάτων Αρτέμιδας.

Νίκος Σίμος – ΜΕΤΩΠΟ ΨΗΛΑ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.